Logga in

"Det enda vi vet är att Titanic sjönk"

Titanic fortsätter att fascinera världen och Sverige – nu är det dags för Uppsala och Fyrishov att få ta del av en av världens största vandringsutställningar om tidernas mest kända fartyg.

1912 seglade den påkostade oceanångaren "Royal Mail Steamer Titanic" ut på sin jungfruresa från hamnen i Southampton, England, men nådde aldrig sitt mål i New York. Titanic har sedan sitt tragiska slut i Nordatlantens kalla vatten fortsatt att fascinera världen och det finns inga tecken på ett falnande intresse, snarare tvärtom. Forskaren, författaren och etnologen Claes-Göran Wetterholm fastnade för det mytomspunna fartyget redan som åttaåring, och har i drygt trettio år haft Titanicforskning som sitt heltidsyrke. Han är även fartygshistoriker och materialansvarig för utställningen "Titanic The Exhibition", som just nu anlänt till Uppsala från Göteborg.

– I Göteborg har utställningen haft ungefär 90 000 besökare, och det kommer förmodligen bli en liknande siffra i Uppsala. Det konstanta intresset för Titanic tror jag handlar mycket om identifikation – om ett djupare intresse för mänskliga öden och livsavgörande beslut. Sedan har nog även den kommersiella faktorn bidragit en hel del. Titanic var ju till exempel till salu redan dagen efter förlisningen, och har sedan dess liksom fortsatt att vara en, om man får säga så, "lönsam" katastrof.

Under dina år som Titanicforskare, vad är det största du varit med om?

– Det är så svårt att gradera. Jag fortsätter att stöta på personer som kan berätta om någon släkting som var med på båten, eller har bilder eller föremål som de vill bidra med. Sådana möten och upptäckter är fortfarande stora för mig. Sedan känns det såklart fantastiskt att jag varit med på fyra expeditioner och varit en av väldigt få som fått tillgång till olika vrakdelar och föremål.

Vad tycker du om Titanic-filmen?

– Det är den bästa film som gjorts om något som inte hände. Jag har träffat James Cameron som själv har ett stort intresse av Titanic, men vi har lite olika syn på saker och ting...

Vad har man fått svar på under åren?

– Egentligen ingenting. Det enda vi forskare och historiker är ense om är att Titanic sjönk, sedan har alla sina egna berättelser och teorier om vad som verkligen hände. En del hävdar till och med fartyget inte alls sjönk utan byttes ut mot sitt systerfartyg under natten, och sådant är ju lite tröttsamt.

Även om det funnits andra stora marina katastrofer i historien, kan man utan tvekan konstatera att Titanics öde blivit tidernas mest kända. Claes-Göran Wetterholm beskriver det som en del av det allmänna vetandet – något som slår rot hos oss människor redan från barndomen. Titanic har blivit ett fenomen.