Logga in

Dags för förnyelse av Sivia torg

90 nya bostäder, topfloors med panorama­utsikt och en vind­skyddad gård med ­böljande kullar. Så ska kvarteret Siv med Sivia torg ges nytt liv.

Förnyelsen av det slitna kvarteret har diskuterats i flera år. Planer har tagits fram, men projektet har skjutits på framtiden. Bland annat på grund av farhågor om att en höjning av huskropparna runt torget skulle kunna skymma utsikten från Uppsala Konsert & Kongress.

Enligt den ändring i detaljplanen som kommunen nu tagit beslut om är husens takhöjd därför begränsad – nockhöjden kommer att ligga cirka 1,3 meter lägre än golvet på UKK:s foajévåning.

Flera nya bostadshus

Planen medger att 90 nya lägenheter kan byggas, bland annat i nya hus längs järnvägen och på Storgatan, ovanpå kontorsvåningen. De befintliga husen ska förses med takvåningar.

För att skapa en bostadsgård för de boende blir det möjligt att bygga ett plan över parkeringen på Sivia torg.

En överdäckning av gården och flyttning av infarterna till Roslagsgatan ska göra fasaden mot Storgatan mer inbjudande med fler butiksytor.

– Boende och företagare har länge önskat ett lyft för torget. Nu kan vi äntligen tillgodose önskemålen, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden, i ett pressmeddelande.