Logga in
Logga ut

Dags att sluta fimpa på marken

Fimpar är det allra vanligaste skräpet i Uppsala. Nu planerar kommunen en kampanj för att få rökarna att fimpa på rätt sätt – i askkoppar och fimphållare. Exakt hur det ska gå till är inte bestämt än. Inga kråkor lär dock vara inblandade.

Kråkor? Ja, ett nederländskt företag har lanserat en idé om att det går att lära upp kråkor att samla fimpar genom att belöna dem med mat.

Sofia Hellström, projektansvarig inom Uppsala kommun, har hört talas om metoden men avfärdar den med ett skratt:

– Det är inget vi tänker försöka oss på här i Uppsala, vare sig med kråkor eller med kajor. Vår kampanj handlar om att ge folk en knuff i rätt riktning och göra det lätt att välja rätt. Påverka beteendet, men utan att komma med pekpinnar, säger hon.

Kampanjen ska dra igång i vår, troligtvis före valborg, och lär synas ordentligt på stan. Troligen med fler och mer iögonenfallande askkoppar.

– Många av våra Big Belly-soptunnor har ju både släckplattor och inbyggda fimphållare, men det känner nog inte alla till. Den informationen får vi försöka sprida lite bättre. Ännu fler askkoppar behövs, men här har vi också ett dilemma – uppmanar vi kanske folk att röka om vi sätter upp många fler askkoppar? Särskilt utanför skolor kan det ju bli lite känsligt, ­säger Sofia Hellström.

Rolig askkopp bättre

I Göteborg har man satsat hårt på att få bort fimparna från gatan. Enligt Göteborgs-Posten ska kommunen bland annat sätta upp tio stycken så kallade fimpomater. I den får rökaren svara på en fråga, exempelvis ”vill du sluta röka?” Sedan lägger man ner fimpen vid ”ja” eller ”nej”.

– I Göteborg har man även testat hur effektiva olika typer av askkoppar är. Resultatet visar att de som är lite diskreta inte blir lika mycket använda som de roliga och mer färgglada varianterna. Det är något vi kan ta lärdom av, säger Sofia Hellström.

Hamnar på marken

Enligt den senaste skräpmätningen i Uppsala har det blivit lite mindre skräpigt i parker och på gator jämfört med förra året. Men det gäller inte fimparna, som är det allra vanligaste skräpet. De slängs fortfarande i stor utsträckning direkt på marken.

Därmed bidrar de även till de ökande halterna av mikroplaster i sjöar och hav.

– Cigarettfiltret innehåller cellulosaplast och även giftiga ämnen. Även om vi städar gatorna ofta så hamnar en hel del fimpar i dagvattenbrunnarna, säger Sofia Hellström.

Inga böter

Hon tycker det är märkligt att cigarettfimpar är undantagna från den så kallade skräp­boten, det vill säga de böter på upp till 800 kronor som man kan få betala för nedskräpning.

Det gör även organisationen Håll Sverige Rent, vars vd Johanna Ragnartz nyligen gick ut och krävde att all nedskräpning ska bli olaglig och kunna bötfällas – även att slänga en fimp på gatan.