Logga in
Logga ut

Bryggeri med hög status

Stadsbilden förändras raskt när Uppsala växer. Som tur är finns det gott om fotografier som ­hjälper oss att minnas hur det såg ut förr.

I den här artikelserien lyfter vi tillsammans med ­Upplandsmuseet fram glimtar ur det förflutna.

Under andra hälften av 1800-talet växte det fram ett stort antal bryggerier i städerna. Det hade kommit en ny metod att framställa öl så att den blev både god och, framför allt, hållbar. Pilsnern var ett uppfriskande alternativ till mer eller mindre otjänligt dricksvatten och den gamla tidens sura, grumliga öl.

Som en basilika

Bryggerierna var statusbyggen som låg i centrum. Inom kvarteret Sandbacken uppförde Bayerska bryggeriet 1881 en magasinsbyggnad. Med en rik, medeltidsinfluerad tegelarkitekturen reste sig byggnaden som en basilika över omgivningen.

Den imponerande gavel­fasaden hade ritats av universitetshuset arkitekt Herman Teodor Holmgren.

Den omsorg som lades ner förklaras av att stadsfullmäktige hade beslutat att bredda Järnbrogatan – den breda och höga gaveln var tänkt att ligga längs en bred esplanad. Bakom magasinet, mot Klostergatan, låg själva bryggeribyggnaden och mitt på tomten en kölna, en tornliknande byggnad för torkning av malt.

Före breddningen

När Axel Dahlgren foto­graferade bryggeritomten i korsningen mellan Dragarbrunnsgatan och Järnbrogatan 1902 hade breddningen inte kommit till stånd. Det skulle dröja till 1960-talet och bara 20 år senare revs magasinet.

Det fick lämna plats åt ett sex våningar högt bostads- och affärshus ritat av Carl Nyrén, som uppfördes vid samma tillfälle som det angränsande stadsbiblioteket längre ner på gatan.

De nya byggnadernas tegelfasader är noga genomtänkta och anspelar på det gamla magasinet.

Tips: Gå in på digitalt­museum.se och välj Uppsala så kan du själv söka i bildarkivet.