Logga in

Brandbilen tar dem till Balkan

Fyra brandmän från Nordmakedonien fick en brandbil av kollegorna i Uppsala. Nu väntar en långkörning till hemlandet där skogsbränder är vanliga – och särskilt riskfyllda på grund av minor i marken.

– Snittåldern på våra brandbilar hemma är 45 år. En del är mycket äldre. Den här är i fantastiskt skick i jämförelse, säger brandchef Ile Kotsevski vid ett besök på Fyrislunds brandstation.

Han och tre andra brandmän från Nordmakedonien har rest hit för att ta emot en brandbil. Uppsala brandförsvar skänker en begagnad Scania från 1989.

Nu ska de köra bilen från Uppsala till Kriva Palanka i Nordmakedonien. Totalt har nio brandbilar donerats sedan Uppsalabon Jovan Christovski drog igång projektet. Han drev tidigare hotellet Viktoria, intill Fyrislunds brandstation, och hörde sig för om det fanns någon hjälp att erbjuda det gamla hemlandet.

– Hoppas att den blir till glädje och nytta för er, ­säger Uppsalas brandchef Elisabeth Samuelsson.

Hon skriver på papper om gåvan, önskar lycka till och får en antik brandhjälm som tackpresent. Med vid mötet är även Åke Eriksson, pensionerad Uppsalabrandman, som spårat upp tre motorsprutor till bilen. Alltihopa bra att ha i ett land där både översvämningar och skogsbränder är vanliga.

– Hos oss finns det dessutom minor i skogen. Det gör släckningarna särskilt farliga, säger Kostadin Popovski, även han brandchef och med erfarenhet av att desarmera tiotusentals landminor som lämnats kvar i skog och mark efter krigen på Balkan.

Resan på cirka 3 000 kilometer genom Europa tar tre–fyra dagar.

– Tidigare har tjeckiska brandbilar slutit upp för att eskortera oss, som en hederssak mellan brandsoldater, säger Ile Kotsevski.