Logga in
Logga ut

Autistisk pojke nekas skjuts till skolan

Leo, 8, har svår autism och behöver mycket stöd för att klara livet. Trots det nekas han särskild skjuts från hemmet i Knutby till skolan i Alunda.

– Det förstör för hela familjen, säger mamma Therese Naumann.

Förra våren tvingades Therese Naumann och hennes son Leo flytta från Södertälje. Leo har a-klassad autism och skolsituationen i Södertälje var ohållbar.

– Det var bråk och hot varje dag. Barn som skrek att de skulle döda honom. Det var till och med elever som gick till skolan med kniv på sig. Jag var tvungen att flytta och byta skola för Leos skull, ­säger Therese Naumann.

Kommit ikapp

Hon hittade ett hus till uthyrning strax utanför Alunda och Leo började i Tunaskolan som ligger i närheten. Trots att uppbrottet från hemmet var jobbigt så började han att trivas riktigt bra i den nya skolan.

– Det är en liten klass där barnen känner varandra väl och lärarna har satt sig in i Leos diagnos och funktionsnedsättning. Skolan flyter på jätte­bra och Leo har kommit i kapp allt det som han låg efter med i Södertälje. Det har varit ett sånt lyft för oss.

Men på grund av olika olyckliga omständigheter kunde Leo, mamma och hennes sambo Mattias Bohlin inte bo kvar i huset i Alunda. De behövde fortast möjligt hitta ett nytt boende.

– Jag letade i närområdet efter något att hyra, men hittade inget. Vi behövde tak över huvudet på en gång och till slut fann vi en bostad i Knutby att hyra. Vi hade inget val utan det var bara att flytta dit.

Det var nu problemen började. Mellan hemmet och skolan är det ungefär tre mil. Men Therese Naumann vill inte att sonen återigen byter skola eftersom allt funkar så bra där.

– Jag kan inte utsätta honom för ännu ett uppbrott. Att flytta eller byta skola igen. Det skulle vara ett så hårt slag mot honom.

Stora vredesutbrott

Även habiliteringen anser att det bästa för pojken är att han går kvar i skolan som fungerar bra. Problemet är bara hur Leo ska ta sig till och från skolan. Nu åker han en buss som lärarna måste hjälpa honom till och från. Men busshållplatsen är 20 minuters bilresa bort. Mattias Bohlin saknar körkort och mamman arbetar i Norrtälje. Hon blir tvungen att skjutsa till och från busshållplatsen varje dag och detta har försvårat livet för hela familjen.

– Jag kan inte jobba på grund av att jag måste skjutsa honom. Leo kommer ofta för sent till skolan och då blir han alldeles utom sig. Han kan få otroliga vredesutbrott och han behöver struktur och rutiner för att allt ska fungera. Jag orkar inte ha det så här, säger Therese Naumann.

Därför har hon ansökt om taxiskjuts till skolan. Men kommunen säger blankt nej. De hänvisar till att läkar­utlåtandet är fyra år gammalt och att Leo inte är tillräckligt sjuk för skolskjuts.

– Vi har svart på vitt att han lider av autism med allt vad det innebär. Varför kan vi inte bara få taxiskjuts så att hans skolgång kan fortsätta? Jag begär inte mer. Jag gör allt för honom så att han ska få ett så bra liv som möjligt men ändå blir jag nekad det minsta jag begär av samhället, säger Therese Naumann.

 
 
  • Mest lästa