Logga in
Logga ut

Arlandas egen Elvis visar vägen på UKK

Det blev rena Las Vegas-stämningen när Samhall delade ut Visa vägen-priset på Uppsala Konsert & Kongress. ”Arlandas Elvis” stod för musiken när bland annat Swedavia fick pris för sitt arbete med att utbilda personer med funktionsnedsättning i kundbemötande.

Med 24 000 medarbetare i hela landet erbjuder statliga Samhall tjänster inom allt från städ, tvätt och fastighetsskötsel till tillverkning och omsorg. Företagets kärnuppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning.

I fredags 21 september intog Samhall Uppsala Konsert & Kongress för att under festliga former dela ut Visa vägen-priset. Det tilldelas arbetsgivare och eldsjälar som framgångsrikt arbetar inkluderande och med mångfald, ”de som ser till funktion, inte hinder”.

Elvis bjöd på show

På scen stod bland annat Tord Jansson från Uppsala, kallad Arlandas Elvis, som sedan 1980-talet är prisbelönt Elvisimitatör i både kläd- och sångstil. Även på jobbet, som Samhallanställd städare på Arlanda, är Elvissjungande Tord mycket uppskattad av resenärer från hela världen.

När Tord Jansson rivit av ”Suspicious Minds” fick hans arbetsgivare, Swedavias värdskapsteam, ett hederspris för sitt arbete på Arlanda. Där har över 400 personer med funktionsnedsättningar utbildats i kundbemötande.

– Fantastiskt roligt. Vi ser alla våra anställda som stolta ambassadörer för flygplatsen. Det är Tord ett lysande exempel på, säger Daniel Bromander, värdskapsutvecklare på Swedavia.

Fler vinnare utsågs

Årets eldsjäl i ABC-regionen blev Christer Westerberg från Berga örlogsbas.

– Mitt engagemang kommer väl dels från att jag är norrlänning, och dels för att jag har 10-11 års utlandstjänst där jag demobiliserat regerings- och gerillasoldater i olika konfliktområden, hjälp till självhjälp helt enkelt. Så jag har varit längst nere i skiten tillsammans med människor och sett både det ena och det andra, säger Christer Westerberg.

– Man löser grejor. Ibland får man ta i, men oftast löser sig saker själv bara man ger människor förtroende och hjälper dem att komma igång.

Årets arbetsgivare i regionen blev Bactiguard, som är ett högteknologiskt företag i den medicinsktekniska branschen med sin bas i Botkyrka.

– Vi har 27 nationaliteter på lite drygt 100 anställda, Samhalls medarbetare passar rakt in i vår mångfald, säger Christian Kinch, vd på Bactiguard.

Vidare till riksfinal

– Alla har verkligen något att bidra med och det är viktigt att stå upp för det. Det handlar inte om att vi ska tjäna pengar på det konceptet, utan vi gör det för att vi kan, fortsätter Christian Kinch.

Årets arbetsgivare och eldsjäl i regionen går nu vidare till riksfinalen den 19 november, där en nationell vinnare i varje kategori utses.