Logga in
Logga ut

Arenan får en sista chans

Arenan i Gränby får en chans till. Den föreslagna lösningen för Uppsala Event Center klubbades av ett oenigt kommunfullmäktige i måndags.

– Jag tror det här är bästa sättet att gå fram. Nu återstår att se om det går att hitta operatörer, sade Fredrik ­Ahlstedt (M).

Moderaterna och Social­demokraterna var redan i december överens om att ge det segdragna arenaprojektet i Gränby ännu en chans.

– Det finns behov av både en hockeyarena och en arena för större evenemang och kongresser i Uppsala. Och det finns ingen annan lösning än den här, sade Erik Pelling (S) i debatten i måndags.

Fick stöd av C och KD

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna ställde sig bakom det förslag som klubbats i kommunstyrelsen.

– Kan vi få bättre kapacitet utan att kommunens skuldbörda exploderar så är det värt en chans till. Men vi måste parallellt upprusta Gränby ishall och redan nu ha en plan B om det inte hänt något till 31 juli, sade Stefan Hanna (C).

”Vill ha rådighet”

Men Liberalerna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade nej.

– Vi vill ha en hockeyarena som klarar SHL-kraven och en hall för andra issporter. Vi säger ja till att kommunen köper Arenabolagets aktier, men nej till vidare­försäljningen. Vi vill ha rådighet över projektet, förklarade Mohamad Hassan (L).

Ilona Szatmari Waldau (V) sade att partiet inte har något emot en eventarena:

– Men vi är emot att kommunen går in med 150 miljoner kronor till en privat aktör. Vi vill se en satsning på en kommunal ishall för hockey och andra issporter.

Håller inte

SD:s Simon Alm menade att det föreslagna upplägget inte håller:

– Vi måste välja väg, antingen gå in för en kommunal eller en privat aktör. Nu blir det varken hackat eller malet.

Kommunen köper nu aktierna i Arenabolaget och dess dotterbolag och säljer dem vidare till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB. Bolaget har ett halvår på sig att presentera en lösning för driften och ta det här projektet in i byggfasen.