Logga in

Anna Arco: "Musik är ett behov".

Artisten Anna Arco släpper idag ”Songs within the Spectrum” – ett debutalbum som rymmer svår och plötslig sorg, såväl som nära vänskap och den delade kärleken till musiken.

Det är svårt att på pricken beskriva Anna Arcos sound – är det pop eller jazz? Vänta, finns det även toner av R&B? Mäktigt, vackert och bitvis melankoliskt är det i alla fall, med texter som går rakt in.

– Egentligen har jag ingen tanke på att hålla mig till en viss genre, utan låter liksom berättelsen och texten visa vägen och vara utgångspunkt. Jag vill lyssna på musik som berör mig, och vill själv skapa musik som berör.

Anna Arco är född och uppvuxen i Uppsala men har bott i Stockholm ända sedan hon kom in på Kungliga Musikhögskolan 2013, där hon även tog sin masterexamen i jazzsång 2018.

– Jag trivs väldigt bra, och det är så nära till kultur- och musikscenen här. Men branschen är ju fortfarande tuff – det är svårt att boka spelningar och det finns väldigt lite pengar. Även om det aldrig varit så lätt att sprida sin musik som idag, krävs det ju ännu mer jobb för att nå ut bland alla artister som kommer hela tiden.

Men det är värt det?

– Absolut.

Debutalbumet ”Songs within the Spectrum” släpps idag. Bakom de tio låtarna gömmer sig en lång resa av både glädje och djup sorg. Anna Arco beskriver själv albumet som en ofiltrerad sida ur en dagbok.

– Jag började spela in förra året, men det har verkligen gått upp och ner...Min bästa vän och medmusiker fick en blodpropp som orsakade hjärtstopp. Hon gick plötsligt bort, och stundtals har jag behövt kämpa för att orka göra klart albumet mitt i sorgeprocessen, samtidigt som jag fått kraft av vetskapen om att Natalie inte velat något hellre.

Natalie Migdal var med i stråkkvartetten Migdal Strings och skulle vara en del av albumet. En låt hann de spela in tillsammans – en stråkversion av ”Dagger to the Heart”.

– Det känns så fint att ha henne med. Och det är skönt att kunna säga att plattan faktiskt är klar.

Hur ser planerna ut framöver?

– Jag är redo att sätta igång med nästa platta, och är taggad på att satsa ännu mer och gå ännu djupare. Jag planerar även en turné till hösten.

I förbifarten nämner hon att hon är med i ett tyskt band som hon inom kort ska spela in en platta med, vikarierar som musiklärare på Rytmus, samt jobbar som frilansande musikjournalist- och fotograf på Orkesterjournalen.

– Musiken har alltid funnits i mitt liv som en ventil och varit mitt sätt att kommunicera med andra människor. För mig är musiken ett behov.

helena@uppsalatidningen.se