Logga in
Logga ut

Allianshallen blir äventyrsland

Det blir rena rama lekstugan när Allianshallen görs om i sommar. I stället för innebandyplaner byggs ett stort äventyrsland för barn. Den ökade konkurrensen med liknande hallar i Uppsala är inget som oroar fastighetsägarna.

I och med att IFU Arena byggts klart och är redo att tas i bruk kommer nuvarande verksamheten i Allianshallen att försvinna i augusti. Men även fortsättningsvis ska unga lockas till hit.

Ett stort äventyrsland på över 5 000 kvadratmeter börjar byggas där i september och beräknas vara klart vid årskiftet. Företaget Busfabriken som ska driva anläggningen har liknande lekland i Malmö, Norrköping, Helsingborg, Halmstad och Linköping. I Allianshallen kommer det därför att bli klätterställningar, hängbroar, krypgångar, rutschkanor och bollhav.

– Vi vill att lokalen även fortsättningsvis lockar till sig barn och unga. Därför har vi skrivit ett 15-års kontrakt med Busfabriken som kommer att göra om Allianshallen till ett aktivitetshus, säger Duncan Hoare, fastighetschef på Estancia Logistik som äger lokalerna på Rapsgatan.

”Behövs mer aktiviteter”

För några veckor sedan öppnade Turbo Sport & Adventure Zone i Gränbystaden och sedan ett par år tillbaka finns även Leos lekland nära Gnistarondellen. Men fastighetsägarna tror inte att konkurrensen blir för stor.

– Nej, det behövs mer aktiviteter för unga och läget är perfekt för att locka besökare från Uppsala och Stockholmsområdet. Vi tror att det kommer att något som även vuxna kan ha glädje av.

Trampolin för vuxna

Men det är inte bara Busfabriken som flyttar in i lokalen. Företaget Air Hop, som bland annat finns i Tyskland och England, kommer att bygga en 2 500 kvadratmeter stor trampolinpark där. Där kommer det även att anordnas seriösa trampolinkurser för gammal och ung.

– Det är ett intressant lekkoncept med en kombination av till exempel trampoliner, hoppgropar och basketkorgar för slam dunks, säger Duncan Hoare.

Kanske även lasergame

Det är oklart exakt hur Air Hop utformar sin anläggning, men på företagets existerande banor utomlands finns även planer för dodgeball och wipe out. I källaren på nuvarande Allianshallen finns ett utrymme på 2 000 kvadratmeter och där kommer förmodligen ett företag som sysslar med laser game eller paint ball att flytta in. Men det kommer inte bara att bli hopp och lek på Rapsgatan. Nya affärslokaler längs byggnadens sidor ska till för företag i business-to-business-branschen.

– De kommer alltså inte vara butiker för privatpersoner utan mer inriktat mot utbyte av varor och tjänster företag emellan. Så det blir inte enbart ett aktivitetscenter, men en stor del kommer givetvis att användas för detta, säger Duncan Hoare.

Uppsalatidningen har förgäves sökt representanter för Busfabriken.

mattias@uppsalatiningen.se