Logga in
Logga ut

Alexander Bengtsson befaras död

Alexander Bengtsson (M) från Uppsala tros vara död. Allt tyder på att det är hans kropp som hittats i en utbrunnen bil i Ödeshög.

Den 24 mars hittades en kropp i en utbränd bil i Ödeshög, Östergötland. Den 31 mars meddelade polisen att ”mycket starka uppgifter” tyder på att den döde är Alexander Bengtsson (M), lokalpolitiker i Uppsala, även om det slutgiltiga beskedet från obduktionen ännu inte är klart.

– Enligt Rättsmedicinalverket tar identifieringen minst en vecka till, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesman i Östergötland, under tisdagen.

Enligt polisen finns det i nuläget inget som tyder på att ett brott ligger bakom dödsfallet.

Anmälde många hot

Alexander Bengtsson har under en längre period anmält att han utsatts för flera hot över internet som han tagit emot på bland annat sin mobiltelefon. Hot som Uppsalatidningen har rapporterat om, samt i vissa fall tagit del av. Han anmälde även en misshandel som ska ha ägt rum på natten den 9 mars i år i hans hem i Uppsala.

Förhördes innan sin död

I samband med polisens uppgift om den påträffade kroppen gick även Åklagarmyndigheten ut med ett pressmeddelande. Där framkom att det pågick en förundersökning mot Alexander Bengtsson kring tre fall av falskt larm.

Något som han delgivits misstanke och förhörts om 23 mars, en dag innan den utbrunna bilen hittades i Ödeshög. Vid förhöret nekade han till brott.

– Jag kan inte gå in på detaljer i utredningen, men det fanns uppgifter som pekade åt ett annat håll. Vi hade två spår – att hoten var riktiga och att de inte var det – och vi måste utreda båda, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren vid Åklagarkammaren i Uppsala.

Ville förebygga skvaller

Han betonar att utredningarna var i ett inledande skede och att det bara är i tre fall som Alexander Bengtssons polisanmälningar ifrågasatts.

– Han gjorde ett stort antal anmälningar om hot och inget tyder på att de andra skulle ha varit falska.

Varför väljer ni att gå ut med era misstankar redan innan kroppens identitet är helt fastställd?

– Av två skäl. Dels började journalister ställa frågor om detta. Dels pågick spekulationer på sociala medier, med alla möjliga funderingar och uppfattningar. Vi ville få en möjlighet att förklara.

Förebygga konspirationsteorier?

– Ja, lite så.

Hur går ni vidare med utredningen?

– De fall där Alexander Bengtsson var misstänkt för falsklarm kommer i sinom tid att läggas ned. Sedan finns det andra utredningar av hot som fortsätter. Kan vi belägga att personer har hotat honom så kommer vi att lagföra dem, säger Magnus Berggren.