Logga in
Logga ut

14-åring sprängde Janemars

Inbrottstjuven använder dynamit för att spränga upp kassaskåpet på Janemars sportaffär – men misslyckas och hela byggnaden börjar brinna. Branden drabbar även Uppsalakändisen Ejnar ”Allvetaren” Haglund som bor i gårds­huset. Ett år senare får utredningen ett oväntat genombrott.

Natten till fredag den 15 september 1961. En skugglik ­figur bryter sig in i Halle Janemars sportaffär på Svartbäcksgatan 10 i Uppsala. Butiken, grundad ett drygt decennium tidigare av elitcyklisten Halle Janemar, är lika öde som resten av byggnaden.

Klockan 03.30 smäller det. En laddning dynamit briserar mot kassaskåpet i Janemars kontor. Tryckvågen krossar fönster och skickar glassplitter tvärs över gården. Kassaskåpet får en kraterliknande buckla men öppnas inte. Däremot börjar det brinna i lokalen och elden sprider sig snabbt.

Vittnen som vaknat av explosionen ser en man med grön jacka och khakibyxor fly ner mot ån. Längs vägen slänger han ifrån sig ett avsågat jaktgevär som senare hittas skarpladdat i Gotlands nations trädgård.

Explosiv brand

När brandkåren anländer brinner huset rejält. Släckningen försvåras av att butiken säljer ammunition och pyroteknik som exploderar och hindrar de cirka 50 brandmännen att gå nära. Till slut är sportaffären ödelagd, liksom det värdefulla lagret och två mindre butiker i samma fastighet. Bara förkolnade väggar återstår när elden framåt morgonen är under kontroll.

– Det var oerhört omskakande, särskilt för pappa. Jag minns hur jag följde efter när han skulle inspektera skadorna. Det gick inte att ta sig in så han blev stående utanför huset och bara tittade på förödelsen, säger Annika Janemar, dotter till Halle Janemar och i dag 70 år.

De totala skadorna beräknas till över en miljon kronor, i dåtidens värde.

– Även om pappa hade försäkringar så blev det ett slitsamt arbete. Och det kändes väldigt otrevligt att inte veta vem som gjort det, eller varför.

För Halle Janemar innebar skadorna att han fick flytta tillbaka butiken till sin tidigare adress på Svartbäcks­gatan 18, tills huset blivit återuppbyggt.

Flytta måste även den rikskände Ejnar ”Allvetaren” Haglund som bott ensam i gårdshuset dit elden spridit sig.

Haglund var en högt ansedd akademiker, konsert­pianist och skådespelare som fått sitt smeknamn genom stora framgångar i radiosända frågesporter. Han var dessutom nära vän med Pelle Svanslös-skaparen Gösta Knutson och sägs vara förebild till Murre från Skogstibble.

Allvetaren oskadd

Ejnar Haglund vaknar av branden och klarar sig ut oskadd. Stora delar av hans bibliotek lyckas också räddas genom handräckning. Men att hemmet brinner upp för denne renässansman blir en tacksam vinkel i nyhetsrapporteringen. ”Allvetaren blev hemlös” skriver Upsala Nya Tidning dagen efter, under huvudrubriken ”Desperado med gevär tänkte skjuta sig fri”.

Desperadon då? Vem var den hänsynslöse och beväpnade tjuven vars byte från kuppen blev bara 200 kronor ur kassan och en pistol av märket Walther? Länge står polisen svarslös.

Oväntad upplösning

Sedan händer något märkligt. I augusti 1962, nästan ett år efter sprängningen på Janemars, griper polisen en 15-årig pojke i Knivsta. Han har kört i diket med en bil. Den visar sig vara fullastad med dynamit, tändhattar och olika brytverktyg. I förhör berättar pojken, som nyligen gått ut realskolan i Uppsala (med bra betyg) att han varit på väg att göra en sprängkupp mot poststationen i Alsike. Han erkänner också två rån i Uppsala, där en mack och ett snabbköp nyligen har blivit rånade under pistolhot. Och inte nog med det. Pojken säger sig ha utfört kassaskåpskuppen på Janemars.

Polisen är först skeptisk. Men 15-åringen berättar i detalj hur han gått till väga. Hur han haft med sig geväret, stulet vid ett tidigare inbrott, för att kanske ”skjuta något skrämskott”. Hur han riggat dynamiten med säckar och tält, varpå dessa tagit eld. Hur han blivit rädd av smällen och sprungit hem, där han legat och sovit medan branden härjade.

Lång rad brott

När han sedan visar polisen var i skogen han gömt sin ­pistol efter de två rånen och det visar sig vara samma Walther som stulits vid inbrottet på Janemars ... Ja, då är cirkeln sluten.

– Vi har haft en god portion tur, medger kommissarie Gösta Lewell i UNT.

15-åringen hade vid gripandet varit på en brottsturné. I januari 1963 ställs han inför rätta för flera rån, stölder, vapenbrott med mera i Uppsala, Stockholm och Lund. Dock åtalas han inte för sprängningen, eftersom han bara var 14 år vid stöten på Svartbäcksgatan.

Uppsala rådhusrätt dömer honom för de brott som ägt rum efter att han fyllt 15. På grund av sin låga ålder och andra förmildrande omständigheter överlämnas han till yrkesskola för samhällsvård.

– Pappa besökte pojken där på anstalten. Att få prata med honom var befriande och jag upplever inte att pappa hyste något agg mot honom efteråt, säger Annika Janemar.