Logga in
Logga ut

Uppsala Baskets väg tillbaka efter tunga år

Det har varit två tunga år för Uppsala Basket. Efter finalförlusten mot Södertälje Kings 2015 har de sportsliga resultaten fått stå i skuggan av klubbens ekonomiska situation. Men trots domedagsrubriker och svåra tider bankar ett starkt hjärta i både ­spelarna och styrelsen.

Säsongen på planen började bra för laget med tre raka vinster i det nya hemmet IFU Arena. Men planen visade sig vara en skyddad bubbla som hölls uppe av kärleken till sporten. Utanför härjade en svår ekonomisk situation och ett pressmeddelande som beskrev klubbens situation slog ner som en bomb i oktober.

– Det var först då vi spelare förstod hur allvarlig situationen var, säger lagkapten Axel Nordström som spelat för klubben i hela sitt liv och gör sin sjunde säsong med ­A-truppen.

Förening i brygga

I pressmeddelandet berättade styrelsen att de hade släpande skulder, varit tvungna att göra besparingar och ­levde vecka för vecka.

– Vi bytte hall till den jätte­fina IFU Arena men kom igång sent med försäljningen av biljetter, vilket även fler klubbar haft liknande problem med. Förutom det hade vi även svårt att knyta till oss nödvändiga sponsorer, säger ordförande Staffan Persson som började spela för ­klubben i början av 70–talet.

– Föreningen var i en ordentlig brygga för två år sedan och jag fick en möjlighet att kliva in som ordförande och ge tillbaka på mitt sätt till klubben i mitt hjärta.

Ett åtgärdsprogram för att förhindra rekonstruktion och i värsta fall konkurs infördes. Vägen tillbaka har varit lång men präglad av ett lag som slagit rot i mångas hjärtan där många ideella krafter hjälpt till att plåstra om de ekonomiska såren. Besparingar och släpande skulder gick hand i hand med fina resultat på planen. Förutom en svacka runt jul med fem raka förluster har laget gått bra och ligger på en fjärdeplats i serien.

– Vi gjorde vad vi kunde och det var att leverera på planen. Vi var lite tyngda av situationen men vi tänkte att ”fan nu måste vi verkligen steppa upp”, säger en stolt Axel Nordström.

Spelarna har även klivit fram och tagit ansvar utanför planen.

– De har varit aktiva i olika säljkampanjer, något som inte alls är vanligt på elitnivå. Det visar vilket stort hjärta spelarna har för klubben och staden, säger Stefan Persson.

Ny organisation

Klubben började även göra vissa omstruktureringar. Gunnar Preuss lämnade klubben och Christer Sjögren från Solna Vikings blev tillförordnad klubbdirektör i november.

Från Luleå Hockey värvades Thor Stöckel och blev s­äljansvarig.

– Det svider och gör ont när man tvingas göra sådana omstruktureringar. Vi har fått mycket kritik som vi lyssnat på och jag har en enormt duglig styrelse med mig, ­säger Staffan Persson.

Nio spelare är fostrade i klubben, något både Staffan Persson och Axel Nordström tror är väldigt viktigt för ­säsongens utveckling.

– Många kommer från klubben eller har spelat här länge och det gör att det brinner extra i våra hjärtan, säger lagkaptenen.

– Jag är oerhört stolt över spelarna och vad de har åstadkommit både på och utanför planen – de har ställt upp på oerhört mycket och det har stärkt oss, säger ­Stefan Persson.

”Andra förutsättningar”

Fyra matcher återstår av grundserien mot tufft motstånd. Sista hemmamatchen spelas i morgon, fredag, mot serieledarna BC Luleå, som vunnit de två senaste mötena med en poängskillnad på över 30 poäng. De var även de som stoppade Uppsalas fina inledning av säsongen.

– Luleå har ett fantastiskt lag men de möter oss under helt andra förutsättningar nu. Vi är definitivt ett finallag om vi kan hålla i formen, avslutar Staffan Persson.