Logga in
Logga ut

Skadad stjärna siktar på storskräll i SM-final

Målet inför säsongen var att hålla sig kvar i elitserien. Men på söndag spelar Upsala TK:s damer för första gången SM-final. Trots att lagets viktigaste spelare Fanny Östlund är skadad siktar hon på att bärga det historiska guldet.

Hela världen är nu för tiden hennes spelplan, men en månad om året kommer Fanny Östlund hem till Uppsala. Då krigar hon för Upsala TK:s färger i elitserien där laget spelat de senaste två säsongerna. Trots dubbelpartners är ändå tennis en högst individuell sport där det handlar om att hela tiden prestera för egen del.

– Det är hur kul som helst att vara en del av ett lag. Annars tränar jag och tävlar runt om i världen helt på egen hand. Jag ser fram emot november månad varje år då jag tävlar för UTK. Vårt mål inför säsongen var att hänga kvar i elitserien och ingen trodde väl att det skulle gå så här bra, men vi har fått ihop ett lag med riktigt skickliga spelare, säger Fanny Östlund.

Frustrerande skada

Ett lag som mot alla odds tagit sig hela vägen till SM-final i Malmö där de ställs mot favoriterna Fair Play som UTK förlorade mot i serien med 5–1.

– På pappret är de ett bättre lag, men jag tror vi har goda möjligheter att skrälla. Det är supertiebreak i ett avgörande tredje set och allt kan hända. Dessutom blir det ett snabbt spel inomhus och vi har bra koll på deras laguppställning.

Det stora utropstecknet i årets UTK har ändå varit 14-åriga Julia Lövqvist som vunnit fem singelmatcher i seriespelet. Men affischnamnet är Fanny Östlund och hon har vunnit tre av sina singelmatcher trots en ihållande handledsskada. En skada som hindrar henne en hel del, bland annat kan hon inte slå back hand ordentligt.

– I normala fall är back hand mitt bästa slag. Nu får jag gå runt och spela forehand eller skära backhanden och det är frustrerande. Motspelarna utnyttjar min skada och lägger hela tiden över bollarna på min back hand.

– Det påverkar hela mitt spel och ibland känns det som jag blir galen. Jag brukar vinna lätt mot många av de spelare som jag har förlorat mot och det är väldigt tufft mentalt.

Men ändå väljer du att spela skadad?

– Ja, men jag siktar på att vara skadefri på finalen. Nu har vi chans på SM-guld och då kör jag på. Vi har dessutom kommit överens om att det ändå är bäst för laget att jag spelar trots skadan och jag tar väl hand om mig så skadan inte blir värre eller hämmar karriären.

Femma i Sverige

Det känns som att Fanny Östlund har varit ett superlöfte hur länge som helst. Hon är bara 20 år och givetvis fortfarande talangfull, men i Tennissverige har Fanny Östlund varit ett välkänt namn länge. Hon har vunnit allt som man kan tänka sig inom ungdoms- och juniornivå och för närvarande är UTK-stjärnan rankad femma i Sverige.

– När jag var yngre var Sverigerankningen jätteviktig och jag höll hela tiden koll på om jag gick upp eller ned på den listan. Men det gör jag inte nu utan fokuserar mer på internationella tävlingar och att utvecklas. Jag är rätt nöjd med min nuvarande världsrankning, men målsättningen är att bli topp 100 i världen och ligga i den absoluta Sverigetoppen.

Vad är din styrka som ­tennisspelare?

– Min blick för spelet och att jag varierar slagen en hel del. Jag gillar att spela mycket slice och stoppbollar, och hatar att bara slå krossbollar hela tiden. Jag brukar få höra att jag showar lite och spelar underhållande, säger Fanny Östlund.

På söndag visar det sig om det charmiga spelet även ­leder hela vägen till SM-guld.