Logga in
Logga ut

Roddare trotsar vintern i ny tävling på Fyrisån

Vintern har slagit till, men det skrämmer inte roddarna i nya ”Head of the Fyris”. Elva båtar med 60 roddare och sju styrmän – såväl amatörer som SM- och OS-deltagare – gör upp på tre kilometer av Fyrisån.  ”Att sitta i gymmet med roddmaskinen är inte lika roligt”, säger Erik Lewin, ordförande i UARS.

Head of the Fyris hölls första gången för fem år sedan och gör comeback i nya former på lördag 25 november. Arrangör är Uppsala Akademiska Roddarsällskap (UARS).

– Vi pratade ihop oss med Akademiska roddföreningen i Stockholm om att förlänga säsongen och få folk att öva på vattnet så länge det går. Främst för roddarnas nöje. Att sitta i gymmet med roddmaskinen är inte lika roligt, säger Erik Lewin, ordförande i UARS.

Ny typ av lopp

Nu väntar en lite annorlunda roddtävling i Uppsala.

– En vanlig roddregatta går på rak bana i två kilometer. Head of the Fyris är tre kilometer uppströms längs Fyrisån. Huvudsyftet är att ha roligt, träna, tävla och få med alla sorters roddare. Det blir herrbåtar, dambåtar och mixade båtar som alla tävlar mot varandra.

Spontant tänker jag att det verkar väldigt kallt?

– Det är inte så kallt när man ror för då blir man varm. Däre­mot tänker vi extra på säkerheten och har med oss följebåtar.

I Head of the Fyris tävlar båtar i olika storlekar, med undantag för de minsta som anses osäkra i kylan.

– Båtarna med färre än fyra roddare har lättare att välta. Är man ensam kan man förlora balansen vid ett felskär, men är man fler så kan de andra parera.

Roddtävlingen är ett ”head race” med tävlande från klubbar i Uppsala- och Stockholmsområdet, i båtar för fyra eller åtta roddare. Starten är i Flottsund och båtarna skickas iväg med intervallstart och tävlar därmed mot klockan, med målgång vid Ångbryggan söder om UARS:s båthus på Ultuna.

Nybörjare mot proffs

– Det är vår vanliga träningssträcka. Jag brukar säga att vi har den vackraste träningsanläggningen i Uppsala, ­säger Erik Lewin.

Tävlar gör dels erfarna elittävlare som OS- och VM-deltagaren Anna Malvina Svennung och flera SM-roddare, dels rena nybörjare som tävlar för första gången. Totalt deltar elva båtar med 60 roddare och sju styrmän.

– Vi kommer att ha fyra båtar med, sedan är det tre olika klubbar i Stockholm som kommer med båtar.

Första start är klockan 12.30 och målgång vid Ultuna beräknas från 12.40.

– Publik är mycket välkommen. Den som vill komma och titta gör nog bäst i att ställa sig i närheten av målgången vid Ultuna, där det finns fikaförsäljning, eller vid starten vid Flottsundsbron där man kan se alla båtar innan de startar, säger Erik Lewin.

Båtar beräknas vara på vattnet från klockan 12 till 13.30. Med anledning av detta är Fyrisån avlyst för annan sjötrafik klockan 12–14.