Logga in
Logga ut

Redo för Kroatien i VM-kvalet

Uppsalas fotbollsguru Peter Gerhardsson står inför sin största ut­maning: att efterträda folkliga Pia Sundhage som förbundskapten och leda det svenska damlandslaget in i framtiden. På tisdag 19 september börjar allvaret, mot Kroatien i VM-kvalpremiären.

Efter sju år i BK Häcken har Peter Gerhardsson flyttat hem till Uppsala. Men knappast för att varva ner, som förbundskapten för det svenska damlandslaget får han kuska Europa runt. När Uppsalatidningen får Gerhardsson på tråden så tycks han även hålla ett rasande promenadtempo.

– Ja, jag är ute och går. Jag får en massa samtal hela tiden och det är ju fullständigt idiotiskt att sitta inne och prata när man kan gå ute och prata.

Det är ett par dagar innan Sveriges avfärd till Kroatien och VM-kvalet som blir hans första test på nya jobbet. Medieintresset är på en nivå han inte har varit med om tidigare.

– När jag tog ut första truppen så gjorde en kvälls­tidning en omröstning om huruvida jag tagit ut rätt spelare. 20 000 personer hade gått in och svarat. Det tar tio hemmamatcher för Häcken att få ihop den publiksiffran. När det kommer till landslaget så engagerar sig hela Sverige. Redan i våras fick jag telefonsamtal från vanligt folk som hade åsikter om laget. Det har inte hänt på åtta år i Häcken.

En utmaning

Länge tänkte Peter Gerhardsson att landslagsjobb inte var något för honom. Tiden med spelarna var för knapp.

– Men den svårigheten är också en utmaning. Och så var det smickrande att de frågade mig, efter alla mina år som allsvensk herrtränare så hade jag inte trott det.

Under Pia Sundhages år med landslaget upplever han att det fick ett uppsving. I Göteborg gick han och såg flera dammatcher under hemma-EM 2013.

– Det gick inte att undvika, det var ett sånt ”go” runt omkring. Jag var på några matcher, det var festlig stämning och man kunde ta med sin lilla son på matcher.

Grundmurat intresse

Inte för att damfotboll var någon ny företeelse för Peter Gerhardsson, som tidigare tränat Bälinge IF, där dessutom hans fru Linda Blom gjorde 42 mål på 174 matcher i damallsvenskan.

– Det är jättebra att kunna bolla saker med henne. Vi pratar inte direkt om det taktiska inom fotbollen men en del om gruppdynamik och andra saker.

När Peter Gerhardsson i slutet av augusti spikade truppen till VM-kvalet uppstod ett par snackisar. Dels att Marija Banusic var tillbaka i landslaget, dels att ett par förväntade namn saknades. Bland annat Lisa Dahlkvist, som uttryckte sin besvikelse i intervjuer.

– I alla år har jag fått hantera besvikna spelare. Som människa tycker jag alltid att det är väldigt jobbigt. Men jag måste skilja på mig själv som människa och som tränare. Som tränare gör jag mitt jobb till 100 procent och då väger jag inte in känslor över huvud taget. Det viktigaste är att laget vinner.

Hur ska Sverige spela under dig?

– Olika från match till match. Kroatien är till exempel ett väldigt markeringsinriktat lag och följer motspelarna på ett sätt som du aldrig ser i Sverige. Exakt vad man kommer få se vill jag inte prata så mycket om innan. Men Magnus Wikman och jag har alltid pratat mycket om spelförståelse, taktik och rollfördelning i det offensiva spelet. För oss är det viktigt att utnyttja spelarna utifrån deras kvaliteter, snarare än att rätta oss efter ett system.