Logga in
Logga ut

Legendar på besök vid aikidojubileum

KFUM Uppsala Aikidoklubb grundades för 50 år sedan, med hjälp av mästaren Ichimura-sensei som var utsänd från Japan för att sprida sporten. Det firas i helgen med bankett på Slottet, träningsuppvisningar för allmänheten – samt ett återbesök av Ichimura-sensei.

KFUM Uppsala Aikido är den näst äldsta klubben i Sverige, efter Stockholm Aikikai. Toshikazu Ichimura-sensei bidrog till starten för båda klubbarna, utsänd av Hombu Dojo, aikidons ”högkvarter” i Tokyo. Hans uppdrag: att lära nordborna den pacifistiska självförsvarskonsten där angriparens energi omvandlas till kast och nedläggningar.

Mystisk aura

– Han undervisade oss även i meditation, akupresssur och makrobiotik. Balansen mellan yin och yang. Vi åt misu, råris och alger så att det sprutade ur öronen, säger Cenneth Sparby och skrattar.

I dag är Cenneth ord­förande och en av huvud­tränarna i klubben. Aikidons helhetsperspektiv är det som fortsatt locka honom att träna och instruera. Men när han började år 1976 drogs han främst till den speciella atmosfären.

– Det magiska i att som tanig tonåring få träna i den magnifika KFUM-borgen, nuvarande Alfvénsalen, under en japansk mästare helt klädd i svart...

Uppdrag slutfört

Efter 20 år i Sverige återvände Ichimura-sensei till hemlandet. Det var 1980-tal och intresset för aikido blomstrade, inte minst i Uppsala där antalet medlemmar kraftigt växte. Kanske tidens ninja­intresse och en viss Steven Seagal bidrog till boomen.

Numera håller KFUM Uppsala Aikido till i Budohuset vid Torbjörnstorg. När klubben 18–20 augusti firar 50 år, med ett stort jubileumsläger, är allmänheten välkommen att titta på. Sedan firar medlemmarna med bankett på Slottet. Och hedersgäst är självklart Ichimura-sensei.

Legenden lever

– Han har varit här två gånger tidigare under 2000-talet och det känns alltid speciellt. Även om jag nu har nått hans nivå, sjätte dan, så känner jag mig som en valpig tonåring i jämförelse, säger Cenneth Sparby med ett leende.