Logga in
Logga ut

Han skapade Siriusloggan

Noe Eriksson är reklamaren och bandyliraren som skapade Sirius nuvarande klubbmärke, och mängder av andra Uppsalaloggor.

På lördag öppnar en utställning med hans bilder på Galleri Dufbäck.

70 år fyllda är Nils-Olof ­Eriksson, eller Noe som han kallas, en institution inom grafisk form, tryck och ­reklam i Uppsala. Redan 1967 började han sin yrkesbana.

– Jag var 20 år och tyckte om att måla och rita. Så jag gick en dekorationsutbildning och fick jobb på ett före­tag vid Stora torget. Sedan startade jag en egen reklambyrå.

Förnyade märket

Noe Eriksson har mer än 140 företagsloggor, bland annat HSB samt lokala Maskin & Verktyg och Thuns. Och när Sirius fyllde 100 år, år 2007, fick Noe Eriksson uppdraget att ta fram Sirius nya klubbmärke som i dag syns överallt. Tillsammans med Bo Eriksson, grafisk formgivare, tog han fram originalet till det moderniserade klubbmärket.

– Siriusprofilerna Lasse Svensson och Einar Brekkan tyckte att vi skulle ta fram ett klubbmärke som ungdomar ville ha på sig. Vi lade fram ett förslag där namnet ­Sirius fick ersätta initialerna IKS, sedan lade vi till stjärnan som tidigare figurerat i alla möjliga sammanhang. Skölden och färgerna fanns redan där, men vi skalade bort detaljerna.

Själv har Noe ett ­brinnande Siriushjärta, inte minst efter att själv ha varit målvakt i bandylagets a-lag på 1960-talet och senare ordförande i Sirius Oldboys.

På scen med Brost

På lördag 22 april öppnar en separatutställning på Galleri Dufbäck, Börjegatan, med Noe Erikssons bilder, bland annat originalet till ­Siriusloggan och en The Rolling Stones-affisch från 1967. Eftersom det bara blev två Sverigespelningar, i Örebro och Helsingborg, så tyckte arrangören att det skulle bli för dyrt att trycka upp affischen. Originalet blev liggande i en låda tills nyligen, och väcker nu uppståndelse bland inbitna Stones-rävar.

– I veckan hade de ett 50-årsjubileum för spelningen i Helsingborg så jag har varit där, berättat om affischen och blivit intervjuad på scenen av Johannes Brost, säger Noe Eriksson som fortsätter att hylla rockikoner i sitt nya konstprojekt ”Rock Art”.