Logga in
Logga ut

”Utbildning borde inte straffbeskattas”

Sverige är det land där det lönar sig minst att utbilda sig i hela OECD. Att utbildning ska löna sig är en rättvisefråga för studenter såväl i Uppsala som hela ­landet, skriver Center­studenter.

Att utbildning lönar sig spelar roll. Den som väljer att studera efter gymnasiet investerar flera år av sitt liv och belånar sig för att kunna få sin examen. Då måste man också få bra jobb och höga löner.

Tyvärr är Sverige det land där högre utbildning lönar sig minst för studenterna, enligt färska siffror från OECD. Stora förändringar krävs för att komma till rätta med problemen.

En del i problemen är att kvaliteten i högre utbildning är för låg. Sverige har sedan 1990-talet kraftigt byggt ut högskolan och riktat in sig på att så många som möjligt ska antas och godkännas. Där­emot har väldigt lite gjorts för att höja kvaliteten.

Många utbildningar är underfinansierade. Det leder till få undervisningstimmar, sämre kunskaper och mindre värde på en examen. Men en viktig del handlar också om hur vi beskattar den som väl genomgått en högre utbildning.

Centerpartiet har under lång tid gått i en allt mer liberal riktning, och borde därför kunna ta nästa steg och ta tydlig ställning för platt skatt och kraftigt sänkta skatter på inkomster. På det sättet kan utbildning bli lönsamt för fler.

Skatter diskuteras ofta som ett problem för en rik överklass, men det är dags att inse att skatter på arbete slår mot vanliga människor. För en hårt arbetande barnmorska kan merparten av den sista intjänade hundralappen gå åt i skatt. Det är orimligt.

Förra året släppte tanke­smedjan Timbro en rapport som visar att avskaffad statlig inkomstskatt ger mer pengar i statskassan. Därför blir den statliga inkomstskatten i praktiken bara en straffskatt på högre utbildning.

På partistämman som inleds torsdag 28 september vill vi att Centerpartiet tar ställning mot straffskatten på högre utbildning.

 
 

Debatt

Insändare