Logga in
Logga ut

”Litteraturcentrum försvarar det fria ordet”

Debatt. Litteraturcentrum i Uppsala är en viktig plattform för det fria ordet. Det menar Anisur Rahman, Uppsalas fristadsförfattare 2009–2011, som vill lyfta fram värdet av att uppmuntra skrivande på olika språk.

Som fristadsförfattare i Uppsala 2009–2011 samarbetade jag med studieförbundet Studiefrämjandet och tillsammans introducerade vi skrivarverkstäder. Deltagarna var både publicerade och opublicerade författare. Vi arrangerade också litterära festivaler, presentationer av korta pjäser, poesi på buss och vi publicerade antologier.

Utöver detta deltog jag i litterära, kulturella och allmänna debatter i tidningar, radio och på universitetet. På så vis fick vi en win-win-situation genom att återuppliva Uppsalas litterära scen med hjälp av fristadssystemet.

Men det finns ingen genväg från att vara författare till att göra någonting bra för samhället. Jag närmade mig människor på ett mycket ödmjukt sätt, ibland fick jag inte ens svar på mina e-brev. Men jag tog det inte personligt, främst är jag människa därefter är jag författare eller gästförfattare, och om vi tänker på det sättet går det att uppnå något tillsammans.

Studiefrämjandet sammanställde mina aktiviteter till ett projekt benämnt ­Litteraturcentrum i Uppsala och Uppsala län. Denna ­modell är nu en permanent del av Studiefrämjandet i Uppsala och har följts av liknande projekt i andra delar av Sverige och även i exempelvis Oslo, Belgrad och Dhaka.

Litteraturcentrum var från början ett samarbete mellan Studiefrämjandet, Region Uppsala, Uppsala kommun, biblioteken, Svenska PEN, Sveriges Författarförbund, Svenska Akademien, Kulturrådet, samhället och litterära entusiaster.

Tanken är att bygga nätverk och broar mellan olika aktörer för att stödja lokalt läsande och den regionala litterära scenen. Centrum finns i Uppsala och är en del i kulturplanen 2013–2014 och 2015–2017 i Region Uppsala.

Jag vill också passa på att påminna om två exilförfattare på 1930- och 1940-talen. Den första var Kurt Tucholsky, som begick självmord på grund av en djup och allvarlig depression i väntan på besked från dåvarande svenska invandrarmyndigheter.

Den andra var Bertolt Brecht, som befann sig i exil i Stockholm under år 1941. Efter nazisternas ockupation av Danmark och Norge gav han sig iväg till Helsingfors och därifrån till USA. Båda var begåvade författare från Tyskland.

Vi på Litteraturcentrum är intresserade både av de konstnärliga och sociala effekterna av litteraturen. Vi är nu en plattform för såväl professionella författare som amatörer på en mångfald av olika språk. En mötesplats för infödda, invandrade och exilförfattare. Vi publicerar mer än hundra författare per år i en antologi från våra skrivarverkstäder. Vi har mer än hundra litterära händelser per år.

Vårt centrum i Uppsala är tillsammans med Litteraturcentrum i Tranås, Resurscentrum i Norrbotten och liknande projekt i Jämtland-Härjedalen numera Sveriges litterära knutpunkt då vi har ett växande nätverk och utbyte med olika kontinenter. Alla är välkomna att delta med uppläsning och skrivande på olika språk för att försvara yttrandefriheten och den fria tanken.

 
 

Debatt

Insändare