Logga in
Logga ut

”Bemanningsföretag snedvrider arbetsmarknaden”

Debatt. Svarsreplik på Anna-Karin Klomps (KD) replik ”Arbetsmarknaden är faktiskt en marknad” i Uppsalatidningen nr 48.

Ja, arbetsmarknaden är en marknad men hälso- och sjukvården behöver ju inte vara det. Genom att anlita bemanningsföretag snedvrids arbetsmarknaden, genom att de som hyrs in i vården inte är anställda av vår den utan av bemannings­företaget.

Anställningsvillkoren och ansvarsförhållandena blir olika för personal som utför samma arbetsuppgifter på samma arbetsplats. Inhyrd personal deltar inte heller i det dagliga och långsiktiga utvecklingsarbetet.

Ja, Vänsterpartiet förespråkar att offentlig verksamhet drivs i offentlig regi. Det ligger liksom i själva idén med att ha en offentlig sektor. Välfärden ska inte vara en marknad som bedrivs genom en ständig upphandling och avtalsskrivande med privata aktörer där drivkraften är att maximera vinsten.

Ja, två skattehöjningar har genomförts varav den första gjordes i full enighet på förslag av de fyra borgerliga partierna (inklusive KD och Anna-Karin Klomp) som då satt i majoritet. Den var främst till för att finansiera satsningen på SL-pendeln.

Den andra skattehöjningen hade kunnat användas för en ökad personalbemanning och för att korta vårdköerna, Tyvärr har så inte skett. Vänster­partiet har i sina budgetförslag haft andra prioriteringar för en bättre personalpolitik och mer vård.

Tack vare Vänsterpartiets framgångsrika förhandlingar med regeringen sker nu en unik satsning på vården med cirka 4,7 miljarder kronor. Region Uppsala kommer bland annat att få 72 miljoner kronor för förbättringar för vårdpersonal.

Vår förhoppning är att de pengarna kan bidra till fler händer i vården och att vi kan bemanna både vårdcentraler och sjukhus. Och därmed också bli kvitt beroendet av bemanningsföretag.

 
 

Debatt

Insändare