Solen gassar över männen som sågar till plankor och slår ner pålar. Adrian Florin Mihai visar runt på sin markplätt i rumänska Foscani där han har börjat bygga sitt nya hus. Omkring 100 kvadratmeter ska det bli med kök, badrum, vardagsrum och sovrum.

– Det här kommer att bli ett nytt hem för min mamma och pappa, min son och dotter, min bror och svägerska och min farmor, säger han.

Vill bli svensk

Men själv planerar inte Adrian Florin Mihai att flytta in i det nya huset.

– Nej, jag ska bli svensk! Jag och min fru ska börja om i Knivsta genom att lära oss språket, arbeta och skaffa boende – sedan hoppas jag att vi kan ta emot våra barn i en ordnad miljö.

För Adrian Florin Mihai är det liksom för de flesta andra romer viktigt att ordna för sina äldre släktingar innan man kan börja tänka på sig själv. Och oavsett situation är det också alltid kusiner, svågrar, morfäder, brorsbarn, grannar och sysslingar med. Alla hjälps åt – både ekonomiskt och praktiskt.

– Vi måste bygga huset stegvis under flera år allt eftersom vi får ihop pengar. Vi har gett 160 000 kronor för marken och bygger huset för drygt 300 000 kronor, säger Adrian Florin Mihai och fortsätter:

– Utan Sverige skulle allt det här förblivit en oupp­nåelig dröm. Jag har haft oändlig tur som fått ett fast arbete samtidigt som min fru fått in pengar utanför Ica. Jag är så tacksam för allt stöd jag fått från människorna, arbetsplatsen och kommunen i Knivsta.

Trots att Adrian Florin Mihai har lyckats mycket bättre i Sverige än många andra romer från Rumänien, varav många fastnat i tiggeri, är hans byggprojekt rätt genomsnittligt. I området finns lyxiga villor sida vid sida med enkla skjul.

Acceptans för skillnader

Vissa familjer har fått ihop sina pengar genom mer eller mindre lagliga affärer med bilar, guld och byggmaterial. Andra släkter har tiggt i skift i många år och lagt allt de tjänat på att bygga sitt drömhus.

– Om man kan bygga en villa eller tvingas hyra en barack handlar i vissa fall om tur och i andra fall om moral. Och vi har nog större acceptans för ojämlikheter än vad svenskar har, säger Adrian Florin Mihai.

Viktigt att lyckas

Enligt honom är solidariteten stark inom släkten i Rumänien, men svag inom samhället. Att kunna visa framgång är viktigt. Det framgår inte minst av de filmklipp som delas och gillas på sociala medier där populära artister gör privata sångnummer mot stora mängder kontanter.

– Ibland hamnar jag i jobbiga situationer när bekanta tror att jag har blivit rik i Sverige. Det är inte lätt att förklara värdet av ett riktigt jobb i form av tillgång till socialförsäkringar, bankkonto och utbildning. Det som räknas här är hur mycket kontanter du kan spendera, säger Adrian Florin Mihai.

Att mentalt befinna sig på två olika platser, med olika typer av utmaningar, är slitsamt. I Sverige handlar det om att lära sig språket och göra ett bra jobb. I Rumänien om husbygget, att hjälpa sjuka släktingar och sörja för barnen.

– Det är fruktansvärt tufft. Jag har varken tid eller pengar att åka till Rumänien mer än någon gång per år. Ändå måste jag se till att barnen mår bra, att bygget fortgår och att de äldre får vård, säger han.

Situationen är hela tiden skör. För en tid sedan nåddes familjen av beskedet att Adrian Florin Mihais syster fått cancer och nyligen blev hans farmor misshandlad vid ett rånförsök. Alla kontakter med vården innebär kostnader för undersökningar, mat och mediciner. Om någon dör är det inte bara sorgligt utan även dyrt.

Känner sig hemma

– En begravning kan gå på tiotusentals kronor och då kan vi inte bygga vidare på vårt hus. Visst kan jag leva med att det tar tid, men samtidigt vill jag kunna tänka på mitt liv i Sverige och inte bara vara bekymrad över allt elände här.

– Jag känner mig mer hemma i Sverige. Egentligen är det inte så konstigt att jag vill vara en del av det samhälle som gett mig och min familj så många möjligheter till ett bättre liv, säger Adrian Florin Mihai.