Logga in
Logga ut

”Världens chans för mig”

Det höll på att gå i stöpet. Moncho var trött och sliten efter mycket arbete och en nyfödd dotter hemmavid. Han tänkte ställa in giget med Thomas Gylling på Nytorget i Stockholm, men åkte till slut dit ändå.

– Jag körde några av mina låtar och det blev riktigt bra feststämning där. Vad jag inte visste var att det var flera från musikbranschen på plats. Efter konserten hörde några från skivbolaget Universal av sig med en låtidé, säger Ramon ”Moncho” Monserrat.

Att växa upp i familjen Monserrat betyder musik. Pappa Simon är musiker och Uppsalas zumbakung, brorsan Daniel – Dani M – är känd hiphop- och reggaeartist och mamma Birgitta är dansare.

– Även farfar var musiker och spelade trummor. Så det var svårt att undvika musiken, haha. Pappa drog med mig och Daniel på hans jobbiga konserter. Jag minns bland annat hur vi tvingades vara med på en konstig spelning på ett äldre­boende vid Västertorg, säger Moncho.

Moncho har nästan blivit hans riktiga namn. Smeknamnet är vanligt för många som heter Ramon runt om i världen.

– Jag tror inte ens mamma säger Ramon längre. Eller ... det kanske bara är hon som gör det nu för tiden förresten.

Det var först i 20-årsåldern som han började med musik på allvar och innan dess var det annat som gällde. Sedan några år tillbaka är han med i Uppsalagruppen Löst folk som spelar reggae- och hiphop och gjort låtar som ”Aina älskar reggae”, ”Stoppa renoveringen” och ”Tung Gung”. Melodifestivalen och schlagers har han däremot rätt dålig koll på. Men hur var det nu med den där låtidén från Universal?

– Efter konserten på Nytorget fick jag träffa låtskrivarna som sa att de gjort en låt till Melodifestivalen som de trodde passade mig. När jag hörde att den hette ”Cuba libre” kände jag direkt att den var rätt. Jag har bott flera år som liten på Kuba och älskar ön.

Känslorna ändrades inte efter att ha hört låten, men däremot ville han finjustera och lägga till egna ­rhymes.

– Den kändes inte riktigt som min stil utan jag ville tillföra lite så det blev mer min låt. Det blev en hel del diskussioner med låtskrivarna. Givande och tagande. Men nu är vi helt överens och det känns riktigt bra.

När Moncho blev intervjuad av P4 Upplands Bosse Pettersson skojade programledaren och sa att han skulle spela upp låten ”Cuba libre” i radion.

– Jag fick en chock. Började tänka att han råkat få den i USB-minnet jag skickade över. Hade han spelat låten i radion så hade jag blivit diskad. Jag blev väldigt lättad när han sa att det bara var ett skämt, haha.

Berätta om tävlingsbidraget ”Cuba libre”.

– Det är en festlåt. Högt tempo och det går inte att stå still när man hör den. Positiva känslor. Det är inte en renodlad hiphop-låt utan en blandning av rap och sång.

Tidigare har Moncho gjort rap-låten ”Noll respekt” där han går hårt åt sina svenska hiphop-kollegor. Han dissar deras ängslan att hela tiden följa den senaste musik­trenden. I hiphop är det ofta viktigt att vara ”äkta”, men han är inte rädd att Mello-medverkan gör att han ses som en sell out.

– Alltså, jag har tänkt på det där också. Att jag kanske kommer få tillbaka en del kritik efter låten ”Noll respekt”. Men det här är världens chans för mig. Att kunna nå ut till fler. Jag har tre barn att försörja och min dröm är att kunna leva på musiken. Folk får tycka vad de vill om det, men hittills har jag bara fått positiva reaktioner.

Vad är ditt mål med Melodi­festivalen?

– Att vinna så klart. Jag är tävlingsmänniska, men kommer att vara nöjd om jag går till final. Allt handlar om finalen. Jag fokuserar på den och vill verkligen komma dit. ­Annars blir jag nog besviken.