Logga in
Logga ut

”The Wall” sätts upp i Domkyrkan

När Trump bygger en mur, Europa stänger gränserna och människors misstro frodas är en snart 40-årig rockplatta högaktuell.

Till helgen ekar den mellan Domkyrkans väggar när Rockkören DUM framför Pink Floyds ”The Wall” inför ett par tusen Uppsalabor.

Rockstjärnan Pink är förvirrad, ensam och deprimerad. En isolerad varelse som hatar sin publik och fantiserar om att leda ett fascistiskt parti.

– Alla kan känna igen sig i en ung människas kamp med tillvaron även om inte alla råkar så illa ut som Pink. Muren det handlar om är den inre som vi bygger mot varandra, runt våra hjärtan. Den är alla murars moder, säger Niclas Dahl.

Återbesöker muren

Han leder Rockkören DUM (Domkyrkoförsamlingens Ungdomsmusik) som på fredag och lördag 10–11 mars framför bandet Pink Floyds klassiska ”The Wall” i Uppsala domkyrka.

Redan för 13 år sedan, som premiärprojekt, satte DUM upp ”The Wall” i S:t Pers kyrka. När kören återbesöker den berömda muren, nu för första gången i Domkyrkan, är intresset stort.

– Eftersom trycket på fredagskonserten var högt, bestämde vi oss för att göra två. Fredagens konsert är nästan slutsåld och vi ser att trycket ökar även på den andra konserten. Dessutom gör vi en matinéföreställning för 500 högstadieelever så totalt kommer runt 2 000 Uppsalabor att se ”The Wall”, säger Dahl.

Hur kan en rockopera från 1970-talet hålla i dag?

– Det är en klassiker som lockar nya generationer. För många i kören var den obekant men nu har de också blivit frälsta. Musiken tål att lyssnas på om och om igen, med nya detaljer att upptäcka varje gång. Och hela temat är skrämmande aktuellt.

Främlingsrädsla, murbyggande och fascism är bärande byggstenar i ”The Wall”, liksom i nyhetsflödet år 2017. Samtidigt får berättelsen bära sig själv, utan pekpinnar.

– Regissören Pelle Forsberg har uppdaterat manuset men vi gör ingen politisk manifestation för det behövs inte. Den är inbyggd i storyn.