Logga in
Logga ut

Största stället snärjer sportare

Är du över 2,20 och behöver sängplats? Inga problem för Uppsalas största hotell. Slafarna för basketspelare är bara ett av många idrottsinslag. Nu gäller det att även locka kon­ferensgäster till Arenahotellet.

På bara ett år har bygget av hotellet i åtta våningar vid Gränby sportfält avklarats, men under den tiden har många nyfikna frågor hörts. Vad är det som byggs? En till arena? Va, ett hotell? Hur ska ett så stort hotell här kunna gå runt?

– Det är många som behöver boende i samband med matcher och turneringar här i arenorna vid sportfältet. Vi vet att det kommer folk hit och därför har det känts naturligt att det också finns ett stort hotell här. Men vi är inte bara ett hotell för idrottare, utan också ett komplement till cityhotellen, säger Jenny Engström, hotelldirektör på Arenahotellet.

Bilder på stjärnor

Med sina 200 rum blir hotellet Uppsalas största och petar ned Elite Hotel Academia från tronen. Hotellet vid Rese­centrum har ”bara” 198 rum.

– Det fanns ingen baktanke med att bygga två rum till för att bli stans största hotell utan vi behövde helt enkelt så många rum. Att vi blev stans största förstod vi först i efterhand.

Arenahotellet är mycket Uppsalaprofilen, krögaren och bandyeldsjälen Folke Bennboms verk. Han ville ha ett hotell knutet till idrotten och la därmed grunden till det som till slut blev Arenahotellet. Tyvärr hann Folke Bennbom aldrig uppleva hotellet utan han gick bort 2015.

– Det kommer att finnas många sportinslag på hotellet. Varje våning är tillägnad en idrott, till exempel is­hockey, fotboll, ridsport och innebandy. Vi har bjudit in föreningar som fått stå för utsmyckningen på respektive våning och det kommer bli mycket bilder på lokala idrottsstjärnor, säger Jenny Engström.

Locka föreningar

För att få dit idrottsföreningar har hotellet utvecklat ett bokningssystem där åtta procent går tillbaka till föreningen.

– På det sättet lockar vi nya kunder och hjälper samtidigt idrotten i Uppland

Hur betydelsefullt är det för er att Uppsala Eventcenter byggs i Gränby?

– Det är så klart viktigt för oss att arenan blir av, men allt som planeras och byggs här i Gränby har stor betydelse för oss. Utbyggnaden av hela området påverkar hotellet och vi håller till exempel på att se över om det skulle kunna gå att anordna shoppingkvällar i Gränbystaden.

Mer möten på hotell

Förutom boende, restaurang, spelrum med Xbox och Playstation, och en kommande relaxavdelning, har Arena­hotellet även satsat på konferensutrymmen.

– Visst finns det redan många andra konferensanläggningar i Uppsala och det blir en utmaning att locka konferensgäster hit. Det sker många möten i Uppsala, men de flesta är ganska små. Med nya hotell, arenor och konferensanläggningar finns utrymme för mer, säger Jenny Engström.