Logga in
Logga ut

Jordnära festival flyttar till stan

När fjärde upplagan av Upsala Amerikana anordnas överges lantliga och intima hembygdsgården i Linnés Sävja för en mer centralt belägen plats i Uppsala. Men det känns ändå som att den jordnära musiken har hittat ett nytt bra spelrum i den grönskande Parksnäckan.

– Jag bor i Stockholm nu och har faktiskt bara sett Parksnäckan från utsidan. I Linnés Sävja blev stämningen väldigt fin och publiken blandades med artisterna på ett naturligt vis. Förhoppningsvis kan vi ta med oss det till Parksnäckan också, säger Petter Törnkvist, arrangör.

Tidigare i sommar tumlade Rolling Roots Revue in i Uppsala och Katalin med artister som Eilen Jewell, Aaron Lee Tasjan, Dead Man Winter, North Mississippi Allstars och Ellen Sundberg. Den endagsfestivalen har till skillnad från Upsala Amerikana fler välkända och stora artister. Men i år när festivalen på Parksnäckan slår på stort kommer även Ellen Sundberg att uppträda.

– Vi ville ha ett dragplåster som lockar mer folk. Tidigare har det varit lite mindre kända akter, men nu blandar vi det tidigare upplägget med en mer etablerad artist.

Upsala Amerikana 2017 bjuder på ett brett spektrum av det som brukar kallas americana. Artisterna som uppträder spelar traditionell country, hillbilly, bluegrass, rockabilly och country-pop. De senaste åren har americana fått ett stort uppsving i Sverige, och Uppsala har återkommande många konserter med den typen av musik. Kanske har tv-programmet och braksuccén ”Jills veranda” haft en betydande del i den utvecklingen.

– Samtidigt tror jag att det har funnits ett stort intresse för americana tidigare också, men att medierna kanske inte har uppmärksammat det lika mycket. Svensk folkmusiktradition har alltid varit stark och det finns många likheter med den amerikanska folkmusiken, säger Petter Törnkvist.

Hans bror Anders Törnkvist spelar banjo, ukelele, gitarr och munspel i Grievious Angels som uppträder på festivalen. Bandet som tagit namnet från Gram Parsons kändaste skiva har i många år kört live runt om i Uppsala och flera andra städer. De spelar en hel del äldre countrycovers men har även skrivit egna låtar.

– Vårt mål är kunna nå en bredare publik och få fler spelställen, men givetvis också att spela in en egen skiva framöver. Men nu ska det bli spännande att spela på Parksnäckan. De tidigare festivalerna i Linnés Sävja har varit väldigt lyckade, säger Anders Törnkvist.