Logga in
Logga ut

”Jag törs smaka på växterna”

Stadsodlingsåret har ökat Uppsalabornas kunskap om växter och planteringar. I slutet av september avslutas projektet med en cityfest.

– Vi har fått positiv respons och många ­frågor, säger Ingemar Carlsson, stadsträdgårdsmästare.

I sommar har de flesta som begett sig till Uppsala centrum märkt av kommunens stadsodlingsatsning. På Stora Torget och ett 30-tal andra platser runt om i stan har de vanliga sommarblommorna fått ge vika för ätbara växter. Något som uppskattats av en hel del hungriga.

– Ja, det har försvunnit en hel del kryddor, men det var själva poängen. Och det är bara bra att växterna kommer till användning. Fast vi är noga med att man får äta på egen risk, säger Ingemar Carlsson.

Dans och musik

Projektet som inleddes med Linnés trädgårdsfest 20 maj har inte bara skapat mötesplatser för odlare, utan en hel del aktiviteter för att inspirera till stadsodling har även genomförts. Bland annat har Fyristorg fått en omdiskuterad stor träsoffa, konstgräs och en scen. Men här är det inte bara fokus på odling utan det har varit en hel del evenemang med kultur och dans.

Stadsodlingsåret avslutas 23 september med en skördefest. Men tyvärr blir det inte lika mycket att äta som arrangörerna först trodde.

– Nej, vi var lite väl ambitiösa i våras och trodde att skörden skulle bli större. Men festen är rätt sent på året och vi kommer nog inte att ha så mycket ätbara växter att erbjuda. Det blir nog mer en avslutningsfest där även en del restauranger kan medverka.

Vågade holländare

Festen blir på Fyristorg 23 september klockan 11–14, men innan dess finns de ätbara växterna fortfarande kvar att titta eller smaka på.

– I Holland hade växterna aldrig fått vara kvar. De hade ätits upp på en gång. Jättekul initiativ med stadsodling, säger Willy Graafmans, turist från Nederländerna som passerar stadsodlingen på Stora Torget.

Vågar du äta växterna?

– Javisst, det är bara att skölja av dem först.