Logga in
Logga ut

Hon fångade stjärnornas liv

1960- och 70-talets populärkultur fortsätter att fascinera. Framför allt dåtidens stora musikstjärnor som Rolling Stones, Beatles, Cream och The Animals finner hela tiden nya generationers öron och väcker nostalgiska känslor hos alla som var med på den tiden. För två år sedan ställde legendariska rockfotografen Henry Dilt ut sina alster i samband med Uppsala Gitarrfestival och i år är det dags för Pattie Boyd.

– Hon var verkligen mitt i smeten under en oerhört viktig tid i rock- och pophistorien. Pattie Boyd är lite av en doldis för många, men hon är en väldigt skicklig fotograf som dokumenterade musikvärlden på ett relaxat vis, säger Klaus Pontvik, arrangör av Uppsala Gitarrfestival.

Pattie Boyd var nämligen gift med Beatlesgitarristen George Harrison, 1966-1977, och bluesstjärnan Eric Clapton, 1979–1989. Under denna tid ska hon ha inspirerat artisterna till flera av deras låtar, varit deras musa. Bland annat ska Eric Clapton ha skrivit brakhitsen ”Layla” och ”Wonderful tonight” till henne. Clapton som många gånger blivit beskylld för att ha snott polaren George Harrisons fru.

I Pattie Boyds självbiografi står det att Clapton friade till henne under tiden hon var gift med George Harrison, men då sade hon nej. Hon lämnade till slut Harrison efter att han upprepade gånger varit otrogen mot henne. Det var först två år senare som hon faktiskt gifte sig med Eric Clapton och då ska även kompisen George Harrison ha varit med på bröllopet.

Under denna tid var hon även kompis med Rolling Stones-medlemmarna och ska även ha haft en affär med trummisen Ronnie Wood. I Pattie Boyds självbiografi beskrivs även rockstjärnelivets baksidor med tungt drogmissbruk, otrohet och psykisk ohälsa.

Men hennes bilder från vardagslivet med världsstjärnor har ofta väckt beundran hos betraktaren. Pattie Boyd är medlem i anrika Royal Photographic Society och engelskans bilder har ställts ut i bland annat Dublin, Sydney, Toronto, Moskva, i ett flertal städer i USA liksom i Japan.

– Jag är jätteglad att äntligen få hit henne. Musik kan dokumenteras på så många olika vis och hon har varit som en fluga på väggen under en viktig tid i musikhistorien. Hennes bilder passar bra till festivalen eftersom pop- och rockmusikens grund ofta utgörs av gitarrer, säger Klaus Pontvik.

Patti Boyd kommer till invigningen av ”George Eric and Me. A Personal Collection” tisdag 12 september och besöker även Gitarrfestivalen 11–15 oktober. Då kommer hon att både visa och berätta om sina bilder.

– Jag vill att Uppsala Konsert & Kongress inte enbart fokuserar på musikkonserter. Huset passar perfekt för den här typen av gestaltande utställningar och foto är riktigt populärt just nu, säger Klaus Pontvik.