Logga in
Logga ut

Godaste ölen ska koras på festivalen

För tredje året i rad anordnas Uppsala Öl & Whisky Festival. Mässan växer successivt och denna gång räknar man med över 10 000 besökare. Nytt för i år är att bästa öl- och whiskysorten ska koras.

Varje svensk ort med självaktning ska nu för tiden ha en ölmässa. Intresset för IPA, malt, humlesorter, spontjäst, ale och allt som har med öltillverkning att göra har de senaste åren exploderat.

När Fredrik Annell Berger, vd för Uppsala ÖL och Whisky Festival var på den stora mässan i Stockholm kände han att det fattades något liknande i hans hemstad.

Från 6 000 till 10 000

– Mässan i Nacka Strand är gigantisk och kan kännas lite opersonlig. Jag ville göra en mindre variant i Uppsala, men som även lockar en bred publik. Den ska vara både till för ölnördarna och de som kanske inte kan så mycket om öl och whisky, säger Fredrik Annell-Berger.

Första året hade Uppsala Öl & Whisky Festival 40 utställare och 6 000 besökare. I fjol växte mässan till 90 utställare och 8 000 besökare.

I år siktar arrangörerna på att spränga gränsen för 10 000 besökare och på mässan återfinns 100 olika utställare.

Festival blir tävling

– Det är hela tiden en balansgång mellan att växa och locka ännu fler, men samtidigt inte bli för stor och opersonlig.

Förutom fler food trucks utanför Fyrishov där även icke-besökare kan handla så är en annan nyhet öl- och whiskytävlingen.

– Tidigare år har vi inte korat någon vinnare men nu ska en jury med experter, tillsammans med några av besökarna som får chansen att bli ”folkets” röst, utse bästa öl- och whiskysorterna.

Mest män i Fyrishov

Den typiske besökaren är en man i 40-årsåldern, men enligt Fredrik Annell-Berger har Uppsala fler kvinnliga besökare än många andra ölmässor.

Fredrik uppskattar att det är 70 procent män och 30 procent kvinnor på festivalen.

– Det ska finnas något för alla, till exempel lanserar artisten Björn Rosenström sin öl på festivalen. Det lockar nog kanske inte de mest insatta ölnördarna. Men de som tycker om ljus lager kommer säkert uppskatta den, säger Fredrik Annell-Berger.

Uppsala Öl och Whisky Festival pågår 24–25 februari i Fyrishov.