Logga in
Logga ut

Glad bryggare gör sur öl

Han är agronomen som undervisade bönder land och rike runt om maltkornsodling. En kunskap som även ledde till lite hembryggande. Nu satsar Arvid Landgren på ett nybyggt ölbryggeri med egna Tempel Brygghus.

Alldeles nyligen invigde han bryggeriet i Skärfälten utanför Uppsala. Arvid Landgren har bryggt öl under etiketten Tempel Brygghus i ett par år och hunnit med att ställa ut sitt sortiment på ungefär 15–20 ölmässor.

– Det är en bra exponering, man syns och hörs och kan ha med sig lite specialblandningar som besökarna får prova. Dessutom kan man utbyta kunskap med de andra utställarna, säger han.

Gillar närhetsprincipen

Han har ställt ut under alla åren på Uppsala Beer & Whiskey och ser det som en bra marknadsföringskanal.

– Det första som besökarna brukar fråga är ”var kommer ölet ifrån?”. Alla är intresserade av det och då är det en fördel att ställa ut på hemmaplan. Många uppsalabor gillar att ölen görs lokalt och vill prova mitt utbud.

Varför inriktar du dig på suröl? Och vad är det?

– Det är vanlig öl som jäser med både jäst och mikroorganismer. Bakterier är något man för allt i världen försöker att undvika när man jäser vanlig öl. Suröl kan smaka alltifrån riktigt sur citronsaft till mer åt torr cider-hållet. Jag valde att nischa mig mot suröl eftersom jag såg att det fanns ett tomrum på marknaden för det.

Berätta om ditt samarbete med hajpade amerikanska mikrobryggeriet Tired Hands.

– Vi har gjort en öl tillsammans som sålde slut på tre timmar på Systembolaget och på ett dygn sålde en krog slut på hela fatet. Mindre bryggerier konkurerar inte så mycket utan vi hjälper varandra i stället. Det är mer vi små tillsammans mot de stora bryggerierna. Jag menar, jag sålde 20–30 000 liter förra året och Åbro säljer väl ungefär 150 miljoner liter. Vi lever i helt skilda världar. Jag hade mer pengar när jag levde på CSN.