Logga in
Logga ut

Från inferno till intimitet

När jag når Joe Labero över telefon färdas han i en bil över de småländska landsvägarna. På väg till Göteborg och genrep inför den stundande Sverigeturnén med showen ”A Magic World”. Nyss hemkommen från Las Vegas. Från den soliga Nevada-öknen till det snöiga Småland. Det är de kontrasterna som gör livet menar Labero. Det märks inte minst i hans shower och hans känsla för att tänka nytt. Den förra showen Inferno kretsade kring eld och var bombastisk och storslagen. I sin nya show tar han inspiration från alla år av uppträdande runt om världen för en mer personlig berättelse.

Den svenske magikern firar 30 år som aktiv. Han tar avstamp i den trollerilådan han fick som tolvåring – startskottet för hela karriären. Showen växer sedan i takt med Laberos karriär som tagit honom från barndomen i Alvesta och ut över hela världen med flera framgångsrika uppträdanden. Det blir en biografisk såväl som en geografisk resa.

– Ju längre man håller på desto häftigare blir det! Samtidigt som det gäller att leverera och vara på topp är det viktigt att njuta och ha roligt.

Till sin hjälp har han haft Georg Malvius, främst känd som teater- och musikalregissör som hjälpt Labero att finna en annan dimension i showen.

– Han är från en annan bakgrund och tänker på ett annat sätt. Han har hjälpt mig med att ta fram min personliga berättelse. Det har varit inspirerande och roligt att testa för att få ny kraft.

Med tusentals shower i bagaget utmanar Labero fortfarande sig själv. Gäller det inte nya illusioner så handlar det om att berätta nya saker. Med ett bra team och ett arbete som fortfarande är lustfyllt har han fortfarande tankar och idéer han vill förverkliga.

Hur lyckas man förnya sig?

– Det gäller att alltid tänka utanför boxen. Jag börjar utifrån ett koncept och försöker berätta nya historier. Den nya showen bygger på en resa och då tar man in olika delar som passar det temat – exempelvis jordglober och flaggor. Till exempel är flaggorna från länder jag besökt i min karriär.

Är det en av magins förtjänster – att den är universell?

– Ja magin är både visuell och intnationell, och ”A Magic World” visar upp den magiska världen vi bor i.

Är det viktigt att hänga med i samtiden?

– Självklart är det viktigt att hänga med i vad som händer i världen och även den digitala världen och exempelvis kan man trolla med en smartphone. Den tillhör folks vardag och genom illusioner kan man få dem att se verkligheten på ett nytt sätt.

A Magic World tar avstamp i Kalmar och letar sig sedan norrut i landet och når Uppsala för två shower 1 och 2 mars.

Hur är det att uppträda i Uppsala?

– Det är fantastiskt! Jag gillar verkligen Uppsala Konsert & Kongress. Lokalen och höjden när man kommer in är fantastisk – det passar perfekt för den här sortens upplevelse som jag vill förmedla. Jag ser alltid fram emot att uppträda i Uppsala under varje turné.

Hur är publiken här?

– Jag har en fantastisk och trogen publik i Uppsala. Det var två år sedan jag var där sist, det har hjälpt att bygga upp en förväntan och spänning kring den nya showen. Jag försöker alltid att väva in publiken i kvällens upplevelse – att man gör den tillsammans med dem för att ge dem en unik upplevelse.