Logga in
Logga ut

Dalí ställs ut på Uppsalagalleri

På ingång: smältande klockor, mystiska kryckor och kroppar med byrålådor. Mollbrinks Konst firar 60 år med en utställning av Salvador Dalís skulpturer som visas på Kulturnatten.

Han var mest känd för sina tavlor men under hela karriären ägnade sig multikonstnären Salvador Dalí även åt att skulptera. Minst 25 av hans skulpturer, varav de flesta i brons, ställs i helgen ut på Mollbrinks Konst som ett led i galleriets 60-års­firande.

– Han skulpterade figurer, sedan sålde han rättigheterna till att tillverka ett begränsat antal exemplar. Föremålen som vi ställer ut finns i vardera cirka 300 exemplar, säger gallerist Johan Wijkström Hauffman.

– Det gör att vi över huvud taget har möjlighet att visa dem, annars skulle varje före­mål kosta många miljoner.

Även till salu

Utställningen, som är en av Nordens största med Dalí, har tagit mer än ett år att planera och innehåller många konstverk som aldrig tidigare har varit i Sverige. Det sammanlagda värdet är cirka 15 miljoner kronor och har du en slant att spendera kan du till exempel köpa ”Enhörning”, en ångestladdad uppgörelse med Dalís sexuella oförmåga, för cirka 195 000 kronor.

– Salvador Dalí sägs ha lidit av beröringsfobi och aldrig haft något samlag, vilket ska ha plågat honom då hans fru Gala hade många älskare, säger Johan Wijkström Hauffman och förklarar hur skulpturens enhörning som spetsar ett hjärta i en tegelmur symboliserar konstnärens vånda.

– Bara en oskuld kan fånga enhörningen, enligt mytologin. Därför är Gala, som ligger här bredvid djuret, maktlös.

Faderskapstest

Salvador Dalís eventuella oskuld är för övrigt ett brännhett ämne just nu, då en spanjorska påstår sig vara hans dotter vilket föranlett att konstnärens kropp grävts upp för att DNA-testas. Skulle det visa sig vara sant skulle många teorier om Dalí slås omkull. Men det är en annan historia.

Utställningen, där även filmvisning av Dalís ”Den andalusiska hunden” ingår visas på Kulturnatten samt på söndag 10 september. Sedan skickas den tillbaka till Schweiz.