Logga in
Logga ut

Bolltalang blev pophopp

Nu startar årets modehelg med höstens trender i Uppsala. Torsdag 14 september uppträder artisten Mona Najib, ursprungligen från Storvreta och nu bosatt i Los Angeles.

Mona Najib är född och uppvuxen i Storvreta där hon bodde med sina marockanska föräldrar och två bröder. Som ung hade hon inga planer på att skaffa sig en karriär inom musikbranschen, den blivande artisten fann i stället intresset i sport. Mona var åtta år då hon började spela fotboll och blev så småningom en allsvensk spelare i Bälinge. 15 år senare bestämde hon sig för att sparka bort bollen för gott.

Besöker familjen

Numera är Mona Najib bosatt och har skapat sig en karriär i Los Angeles, där hon släppt singlarna ”Howlin” och ”Limbo”. Under helgen är hon på besök hos familjen i Uppsala och hon kommer dessutom hålla ett framträdande under årets modeshow på Uppsala Konsert & Kongress.

Förra året besökte hon familjen tre gånger, och brukar skämta om att hon pendlar mellan Uppsala och Los Angeles. Att hon skulle bosätta sig i USA var inte med på kartan över hennes framtid.

– Att jag stannade här var inte planerat. Det spelas så mycket musik i LA, det är som en kulturbomb som gjorde att jag stannade.

Stöd av familj och vänner

En ostämd gitarr var det första instrument hon köpte och musiken blev till en hobby vid sidan om läraryrket.

– Jag hade ingen aning om vad jag höll på med och hade ingen musikalisk bakgrund förutom att sjunga i duschen, berättar Mona Najib.

Det var en vän från Los Angeles som uppmanade Mona att ansöka till en musik­skola där, efter att ha hört henne nynna lite här och var. Det kändes bortom räckhåll enligt henne själv, men hon fyllde i ansökan och spelade in en video där hon sjöng acapella. Antagningsbeskedet kom några veckor senare och då var det dags att åka iväg till Los Angeles med sitt studentvisum. Motivation, disciplin och stödet från familj och vänner var det som höll henne på banan. Nu var målet större än det som tidigare var framför henne på fotbollsplanen.

Oberoende artist

Uppenbarligen så var det inte oåtkomligt. I dag är Mona en oberoende artist. Hon har släppt två singlar och har själv valt att inte skriva på något skivkontrakt utan vill vara sin egen chef och ha kontroll över musiken.

Det var många som förvarnade henne om att det är en otrolig konkurrens med hög standard och framgångsrika artister, och det var ett stort beslut att flytta från Sverige.

Har du lyckats nu?

– Allt handlar om hur man definierar framgång. För mig är inte det flera miljoner på kontot, det är att göra musik som jag mår bra av, att dela med mig av den och kunna försörja mig på min musik. Så definierar jag framgång, säger Mona Najib.