Logga in
Logga ut

Uppsala i nannytopp

Antalet Uppsalafamiljer som tar hjälp av professionell barnvakt ökar. Endast i tre Stockholmskommuner är det mer populärt. Det visar statistik från en av landets största förmedlingar av barnvakter.

Att få ihop vardagen är stressigt för många småbarnsfamiljer. Ofta är det kanske släktingar som hjälper till, men sedan rutavdraget infördes 2007 har också allt fler anlitat barnvakt från förmedlingsföretag. Det är dock svårt att få en heltäckande bild eftersom det finns många aktörer, men inte någon samlad statistik.

Enligt Skatteverket använde sig 24 179 personer i Uppsala län av rutavdraget förra året, och 15 792 av dem i Uppsala kommun. Men statistiken visar inte hur många som gjorde avdrag just för att ha barnvakt. Även andra hushållsnära tjänster som exempelvis städning ingår.

I snitt gjorde Uppsalaborna avdrag för 5 000 kronor per person, samma som för riket som helhet. Knivstaborna ligger lite högre, på 7 100 kronor per person.

Runt 60 familjer

När Uppsalatidningen via mejl kontaktar ett antal ­företag som förmedlar barnvaktstjänster i Uppsala visar det sig att de flesta bara har ett fåtal uppdrag. En av landets största barnvaktsförmedlare är dock Nannynu som haft verksamhet här sedan 2014 och i dagsläget har ett 60-tal kunder och runt 45 anställda barnvakter i Uppsala län. 53 procent av kunderna bor i centrala delarna av staden.

– Det vanligaste upplägget är att familjer vill ha hjälp med hämtning på förskola 1–2 gånger i veckan. Men även att man har behov av någon kväll i månaden för att komma ut på bio eller restaurang, säger Robert Bällstav, kommunikations- och marknadsansvarig på Nannynu.

Enligt honom förekommer också att familjer behöver hjälp med fler timmar på grund av att man inte fått förskoleplats, men dessa situationer hinner ofta lösa sig under sökprocessen för att hitta en barnvakt.

Uppsala sticker ut

Enligt företagets siffror för 2016 ligger Uppsala kommun på fjärde plats när det gäller antal kunder som köper barnvaktstjänster och samtidigt gör rutavdrag. Betydligt större kommuner som Göteborg och Malmö kommer först längre ner på listan. I topp finns Stockholm, Nacka och Täby.

På ett par punkter skiljer Uppsala ut sig i statistiken. Dels har barnvakterna högst medelålder, dels är de nästan uteslutande studenter på universitetsnivå. Här är de flesta 19–24 år, medan barnvakterna i exempelvis Stockholm är 17–18 år och studerar på gymnasiet.

– En annan skillnad är att våra kunder i Uppsala i snitt köper barnvaktshjälp för 13,53 timmar varje månad. Det är högst i landet. Alltså högre än i både Stockholm och Göteborg där det ligger på strax över tio timmar, säger Robert Bällstav.

Skillnaden beror dock inte på att familjernas behov är större i Uppsala, utan på att många av barnvakterna här är studenter med fria scheman. I till exempel Stockholm är matchningen svårare och många familjer får inte riktigt så många timmar som de skulle vilja.