Logga in
Logga ut

Trögt att hitta hjärterum

Gensvaret på Uppsala kommuns Hjärterumskampanj har varit stort. Ändå har bara nio kontrakt skrivits sedan kampanjen startade.

– Det finns många hakar. Några kände vi till, andra hade vi inte förutsett, säger Lotti Hammar, projektledare.

I november gick Uppsala kommun ut med annonser och affischer där Uppsalaborna uppmanades att upplåta ”hjärterum” åt en eller flera nyanlända.

– Vi har fått ett otroligt stort gensvar och tagit emot 100-tals samtal om detta. Så vi har helt klart lyckats göra kommuninvånarna uppmärksamma på att det är viktigt att hjälpa till, säger Lotti Hammar, projektledare inom stadsbyggnadsförvaltningen.

Men det har inte blivit så många kontrakt?

– I dagsläget har vi tecknat nio stycken. Att det inte blivit fler har många olika orsaker. Bostäderna måste uppfylla de krav vi ställer, inte minst när det gäller brandskydd. Men det finns flera andra hakar.

Begränsad hyra

Ett gäller hyrans storlek.

– Vi följer bruksvärdesprincipen. Det gör att många backar eftersom de tycker hyran blir för låg, de vill ha mer betalt. Men det kan vi inte gå med på, det rör sig om ju om våra skattepengar, säger ­Lotti Hammar.

En annan hake är att många bostadsrättsföreningar förbjuder andrahands­uthyrning till juridiska personer. Och eftersom det i det här fallet inte är den nyanlände som hyr bostaden, utan kommunen, faller alltså även uthyrningsdelar i bostads­rätter bort som tänkbara hyresobjekt.

Rätt att vägra

Hyresnämnden prövade i januari just ett fall där en bostadsrättsinnehavare i Uppsala – som ville nappa på Hjärterumskampanjen – fått nej av bostadsrättsföreningens styrelse. Nämnden kom fram till att föreningen har rätten på sin sida och avslog bostadsrättsinnehavarens ansökan.

– Att det förhåller sig så här hade vi i bakhuvudet när vi inledde kampanjen, eftersom vi gjort en grundlig research. Men vi visste också att det inte är alla bostadsrättsföreningar som har den här regeln inskriven, säger Lotti Hammar.

Inte kommunanställda

En hake som kommunen inte förutsåg berör skattereglerna.

– Den som hyr ut en bostad kan få göra avdrag på upp till 40 000 kronor per år av intäkterna från uthyrningen. Men inte om den som hyr bostaden är ens arbetsgivare. Och Uppsala kommun har ju som bekant rätt många anställda, säger Lotti Hammar.

”Rätt många” är liktydigt med drygt 13 000 personer. De får alltså inte göra avdrag om de upplåter ”hjärterum”.

Med tanke på alla hinder, var Hjärterumskampanjen en bra idé?

– Ja, absolut. Jag räknar med att vi i slutet av året ska ha ett 30-tal kontrakt. Vi får in förslag och förfrågningar varje vecka. Många hör också av sig och vill hjälpa Uppsalas nyanlända rent allmänt. Det känns förstås väldigt kul!

Något mer kampanjande om hjärterummen är inte aktuellt.

– Nej, det kostar ju och kan göra att de här kontrakten blir väldigt dyra, säger Lotti Hammar.

Klarar kravet ”med råge”

Enligt Migrationsverket ska Uppsala kommun erbjuda tillfälliga bostäder till 561 nyanlända i år.

– Det är något färre än vi räknat med, enligt tidigare besked skulle det vara 703. Vi klarade av att hitta bostäder till samtliga nyanlända i fjol och kommer att klara årets med råge, säger Lotti Hammar.

Bostadsbolag bidrar

Att det gått så bra beror bland annat på att kommunen tecknat avtal med Uppsalahem om att upplåta 270 lägenheter om året till nyanlända. Man har även avtal med flera privatvärdar.

En annan metod kommunen tagit till för att lösa bostadsfrågan är anpassa lediga lokaler till boenden. Just nu byggs exempelvis Samariterhemmet om till ett korridorboende för ensamstående nyanlända. Enligt Lotti Hammar kommer det att vara klart för inflyttning i sommar.

 
 

Läsarkommentarer:

Trögt att hitta hjärterum