Logga in
Logga ut

Så påverkar ”kriget” dig

Militärkolonner på vägarna och Jas-plan i luften. Aurora 17 kommer att märkas på flera sätt i Uppsala. Landets största militärövning på 20 år välkomnas inte av alla lokalpolitiker.

Nya världsläget, där Putins Ryssland ses som ett nationellt hot, har gjort att riksdag och regering nu beslutat att försvarsmakten måste rusta upp och genomföra militär­övningar. Aurora 17 smygstartar på måndag 18 september i Uppsala med helikoptrar som transportera personal till och från Ärna. Men redan dagen efter anländer en division Jas-plan från Luleå. Mellan lördag 23 september och onsdagsmorgonen 27 september kommer stridsflygplan att flyga med hög intensitet både dag och natt. Då ökar risken för buller.

– Det är omöjligt att säga om många kommer att uppleva övningarna som störande. Vi har den senaste tiden märkt av en ökad acceptans hos medborgarna. Förra hösten hade vi flygövning här på Ärna och fick nästan inga bullerklagomål alls, säger Mats Gyllander, kommunikationschef på luftstrids­skolan.

Inget skytte

Uppsalaborna kommer med all sannolikhet inte att kunna se några skjutande militärer under övningstiden utan skottlossningen är planerad till Ärna skjutbana. Däremot blir det mer av den varan, dock med lös ammunition, omkring Arlanda och Enköpingsområdet.

– Aurora 17 handlar en del om att avvärja luftlandssättning av fientliga styrkor i Arlanda med omnejd.

Avstängt körfält

I nästa vecka blir det mer aktivitet på marken när truppförband förflyttar sig. Torsdag 21 september och fredag 22 september omgrupperar förband från Enköpings­området mot Uppsala och området norr om Stockholm. Under fredagsförmiddag 22 september stängs därför ett körfält av på E18 och framkomligheten blir begränsad där. Lördag 23 september beger sig en del av en armébrigad från Arlandaområdet till Uppsala garnison för avlastning och ett dygn senare tillbaka söderut. Under denna tid kan det bli en hel del militära kolonner på vägarna.

– Kommer man med bil precis då så kan det säkert upplevas som störande. Men jag hoppas allmänheten har förståelse för detta, säger Mats Gyllander.

Fel med eldunderstöd

Försvarsmakten anser inte att Aurora 17 är en Nato-övning. Enligt myndigheten behövs andra länders deltagande för att öva försvar mot en större och kvalificerad motstån­dare. Deltagandet regleras i bilaterala avtal mellan Sverige och de deltagande länderna. Uppsalas kommunledamot Tomas Karlsson (FI) anser däremot att Nato-länders medverkan är ett hot mot neutraliteten.

– Vi ser ett viktigt värde i att Sverige har en neutral position och är emot den militära upprustningen som sker just nu. Det är fel att reagera på Putins aggressivitet med att honom ännu mer anledning att upprusta, säger han.

Ska vi inte ha något försvar alls då?

– Jo, vi vill satsa långsiktigt på civilförsvaret som kan arbeta förebyggande och rycka in vid naturkatastrofer och liknande. Men vi är emot militär upprustning och övningar där det ska ”dödas”.