Logga in
Logga ut

Rekordmånga inbrott –  drabbade berättar

I Uppsala kommun har 211 bostadsinbrott anmälts under de tre första kvartalen i år. Det är den högsta siffran på 15 år.

Två utsatta är makarna Gustafson i Danmarks-Åby. Tjuvar bröt upp deras sovrumsfönster, länsade huset på värdesaker – och dödade parets papegoja.

Fyra månader har gått sedan inbrottstjuvar gick in i Lennart och Ingbritt Gustafsons hem i Danmarks-Åby, i södra Uppsala. Men de tänker varje dag på vad som hände.

– Vi har faktiskt funderat på om vi verkligen ska bo kvar här. Det känns konstigt här hemma, säger Ingbritt Gustafson.

Bilen hittad

Det var i början av juli och makarna var bortresta. Deras vuxna son tittade dagligen till hemmet och skötte om papegojan Doris som bodde i en bur i köket.

– En dag ringde de från polisen och frågade om jag visste var min Volvo var. ”Hemma på gården”, sade jag. Men då hade den hittats i Hofors, säger Lennart Gustafson.

Vid bilen hade polisen i Gästrikland gripit två personer. En 55-årig man och en 45-årig kvinna från ett öst­europeiskt land. Paret hade väckt uppmärksamhet, bland annat då kvinnan blivit misshandlad av mannen och blödde från ansiktet. Volvon visade sig vara fullpackad med misstänkt stöldgods.

Snabbt uppdagades vad som hade hänt. Samma dag, efter sonens besök på förmiddagen, hade det varit inbrott hemma hos makarna Gustafson i Uppsala. Tjuvarna hade tagit en stege på baksidan av huset, krossat ett fönster från balkongen och gått in i huset. Där hade de grundligt gått igenom hemmets alla utrymmen och bland annat plockat med sig parets ärvda matsilver, ­elektronikprylar och kläder. De hittade även bilnycklarna till Volvon och lämnade bilen de kommit med på en granngård innan de fortsatte norrut.

Knäckt nacke

– Efter att de hade plockat runt bland alla saker så hade de lagt tillbaka allting annat. Så det var svårt för oss att veta vad som var borta, säger Ingbritt.

Det som drabbade makarna Gustafson hårdast var att papegojan Doris hade blivit dödad. Hon låg i sin bur med huvudet vridet åt fel håll.

– På köksgolvet låg det fjädrar och blod så de måste ha tagit ut henne, knäckt nacken och lagt tillbaka henne i buren. Kanske hade de stört sig på att hon pratade med dem, hon brukade säga saker som ”hej, jag heter Doris” eller ”ojojoj”, säger Lennart.

En liten tröst var att papegojan hjälpte till att lösa brottet. Doris, som kunde knäcka en penna med näbben, hade bitit den 55-åriga mannen i handen och hans dna hittades i blod på golvet.

– Hon gillade inte att okända personer tog på henne, säger Ingbritt.

– Blodet kunde binda honom till brottsplatsen så tack vare Doris så åkte de dit, säger Lennart.

Ledsna för fågeln

Vid rättegången i Uppsala tingsrätt dömdes mannen mot sitt nekande för grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och misshandel (av sin kumpan) till nio månaders fängelse. Kvinnan ansågs också skyldig till inbrottet och bilstölden. Hennes straff stannade vid villkorlig dom.

Lennart och Ingbritt, som fick tillbaka det mesta av stöldgodset och tilldömdes skadestånd, är nöjda med både polisens och tingsrättens arbete. De är bara lite besvikna över att tjuvarna inte dömdes för djurplågeri.

– Doris var som en familje­medlem. Vi hade haft henne i 40 år och visst kunde vi besväras av hennes prat ­ibland men nu saknar vi det. Det har blivit så tyst här hemma.

Specialiserade ligor

Inbrottstjuvarnas tillvägagångssätt hemma hos makarna Gustafson följer den mest vanliga mallen – där tjuvarna går in genom fönster, balkong- eller altandörr. Särskilt villor med baksidan mot skog är utsatta. Vad gäller lägenheter är inte ens säkerhetsdörrar säkra, berättar Staffan Wennberg, kommissarie på Uppsalapolisens seriebrottsanalys:

– Vissa tjyvar skyr ingenting, de håller för titthålen hos grannarna och bryter upp dörren ändå

Staffan Wennberg konstaterar att den ökade mängden inbrott till stor del beror på ligor, främst från Östeuropa.

– Vi får ofta tips från grannländerna på andra sidan Östersjön, ”nu är de här på väg hit i den bilen”. Häromdagen följde vi efter ett gäng upp till Söderhamn där de tog in på en camping. Det är kända inbrottstjuvar från ett annat land, men vi har inte rätt att skicka hem dem hur illa de än betett sig tidigare.

Historiskt har Uppsala­polisen en bra förmåga att klara upp inbrotten, säger han.

– Vi har varit bäst i landet på att lagföra inbrottstjuvar i många år. I perioder har vi legat på 20–25 procents uppklarning. Generellt i Sverige är det 3–5 procent.

Vad har ni gjort rätt?

– När vi plockar in någon så kollar vi allt. Vilka de är, varifrån de kommer, hur de färdas och hur de betett sig i samband med inbrottet. Har de till exempel haft telefoner på sig så kollar vi var de har varit tidigare och stämmer av med andra brott. Det blir alltid något misstag, de blir fotade på någon mack eller något annat. Sedan har vi alltid haft duktiga tekniker. Vi var till exempel först i Sverige med analyser av fotspår.

De senaste siffrorna är inte färdiga, men uppklarningsprocenten för inbrott har sjunkit även i Uppsala.

– Det har gått trögare på slutet, bland annat för att många av oss har fått engagera sig i de många skjutningarna i Uppsala. Vi har mindre resurser än någonsin och kan dessutom få vänta upp till ett år på att få analyser på fingeravtryck från Nationellt Forensiskt Centrum. Tidigare kunde vi få svar på några dagar från våra egna tekniker.

Vad är det vanligaste stöldgodset?

– Guld och kontanter. Sedan smarta telefoner, Ipads och andra smågrejer som man kan knöla ner i en väska. Ofta vänder man upp och ned på hela lägenheten, som om en bomb hade slagit ned.

Hur ska man skydda sig?

– Vi rekommenderar larm och även kameror, de hjälper oss att lösa en del brott. I ­övrigt så tycker jag inte att man ska behålla släktens gamla guldsmycken. Sälj det, i stället, för annars kan du bli av med det. Och förvara naturligtvis inte kontanter hemma, säger Staffan Wennberg.