Logga in
Logga ut

Oklart om brotten ökat

Personrån och sexuella ofredanden har ökat med 60 procent i centrum enligt polisen.

Men den statistik som Uppsalatidningen har fått fram ger en annan bild.

Uppsalapolisen skriver i ett pressmeddelande från 3 mars att antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala har ökat stort. Mellan sommaren 2015 och sommaren 2016 har de brotten ökat med 60 procent jämfört med samma period ett år tidigare.

Enligt polisen är det heroinberoende ensamkommande barn från Afghanistan i stor utsträckning står bakom brotten.

– Det är vår erfarenhet av hur det ser ut i dagsläget, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen.

Däremot vet han inte var statistiken är hämtad ifrån och hans egna mätningar visar i motsats till hans erfarenhet att anmälningarna av personrån inte har ökat.

Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen, hänvisar till Brottsförebyggande rådet. Men Brås statistik visar att sexuella ofredanden visserligen har ökat i Uppsala kommun senaste året, men med cirka 40 procent. Personrånen har endast ökat med 10 procent.

”Ingen anledning till oro”

Uppsalatidningen ber polisen om statistik för Uppsala centrum. Även den bekräftar Brås statistik för kommunen, till exempel har anmälningarna när det gäller personrån i centrum bara ökat från 35 till 41 åren 2015 till 2016. Tittar man endast på den period som hänvisas till i pressmeddelandet så har anmälningarna om sexuella ofredanden ökat med ungefär 20 procent och inte 60 procent.

Valt avgränsat område

Uppsalatidningen kontaktar återigen Lisa Sannervik:

– Vi har valt att titta på ett snävt avgränsat område i centrala Uppsala. Det sträcker sig i en rektangulär form från Vaksalagatan/Kungsgatan till Sala Backe och Fyrishov. Alltså har vi inte undersökt hela centrum, säger hon.

Varför tittade ni bara på det här lilla området?

– Vi ville se om vår erfarenhet och upplevelser att brottsligheten ökat just inom det här området. Därför var det inte intressant hur det såg ut i resten av Uppsala.

Ni påstår att statistiken är för centrum. Varför inte redovisa statistik för hela centrum då? Och kanske minska folks oro?

– Den bild vi har fått genom att prata med handlare i området och även allmänheten bekräftar att de här brotten har ökat. Däremot så är det fortfarande i ganska små volymer. Rånen har ökat från 32 anmälningar till 50. Det finns alltså ingen anledning till att känna otrygghet, men man ska som alltid vara uppmärksam.

Nyligen kritiserade polisen att gatulangningsgruppen halverats. Är det här ett sätt att få mer resurser?

– Nej inte alls, utan det här är en reell förändring i gatubilden, säger Lisa Sannervik.

 
 

Läsarkommentarer:

Oklart om brotten ökat