Logga in
Logga ut

Ministerbesök i gränden

Brotten i Påvel Snickares Gränd har nått regeringsnivå. Nyligen besökte Stefan Löfven och infrastrukturminister Tomas Eneroth gränden och flera platser i Uppsala för att få information om läget.

Uppsalatidningen har i en rad artiklar rapporterat om knarkaffärer, rån och grova misshandelsfall i Påvel Snickares Gränd. Näringsidkare i området berättar hur droghandeln sker helt öppet och nyligen blev en man svårt knivskuren i här.

Ökad trygghetskänsla

Enligt närpolischefen Jale ­Poljarevius lider myndigheten av personalbrist. Kommunala ordningsvakter har sedan i somras patrullerat i området och vid Resecentrum.

När regeringsrepresentanterna besökte Uppsala för att presentera sin trygghetssatsning på stationsmiljöer var det också ordningsvakter som informerade dem om situationen i centrum.

Projektet med kommunala ordningsvakter ska förlängas till 31 maj 2018.

– Det sker en hel del narkotikabrott och många upplever en otrygghet på grund av detta. Men efter satsningen på ordningsvakter har trygghetskänslan ökat och det syns i medborgarenkäter som gjorts. Vakterna uppger också att de får ett väldigt positivt bemötande av allmänheten, säger Tomas Eneroth (S), infrastrukturminister.

Fler kameror

Regeringen satsar 138 miljoner kronor på att förbättra säkerheten i svenska stationsmiljöer. Resurserna ska användas för en utökad kamera­övervakning med mer bevakningspersonal och fler trygghetsvärdar på stationerna.

– Vi fördelar även mer resurser till polisen som möter en allt tuffare situation med organiserad brottslighet och gängkriminalitet. Då gäller det att övriga samhället hjälper till för att avlasta polismyndigheten.

Finns det någon risk med att ordningsvakter gör traditionellt polisarbete?

– Nej, den risken ser jag inte eftersom ordningsvakterna är noga med vilket ansvarsområde de har och vad som är polisens uppgift. Nu ska jag bjuda in flera olika aktörer, till exempel Trafikverket, Jernhusen, polisen och Boverket för att diskutera hur vi kan skapa trygga stations­miljöer, säger Tomas Eneroth.