Logga in
Logga ut

Många vittnen – ingen film

Sista pusselbiten i våldtäktsåtalet fattas. Uppsalapolisen väntar fortfarande på Facebook­filmen från USA, men anser att bevisläget är bra.

– Vi har pratat med ett stort antal som sett streamingen, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare.

För andra gången har åtals­tiden när det gäller den misstänkta filmade Facebook-våldtäkten i Uppsala skjutits upp. Nu ska åtalet vara klart onsdag 15 mars. Anledning till den nya deadlinen är att polisen väntar på provsvar från Nationellt forensiskt centrum och ännu inte har fått filmen från Facebook med den misstänkta våldtäkten.

Hoppfull åklagare

– Vi har begärt att få filmen från amerikanska myndigheter och det finns väl utarbetade rutiner för sådana här ärenden. Det är inget ovanligt att skicka en begäran att ta del av bevismaterial som finns i andra länder och jag har gott hopp om att få filmen inom kort, säger Magnus Berggren.

Trots att filmer från händelsen finns på nätet har polisen inte den sista avgörande pusselbiten.

– Vi har redan nu delar av filmen, men inte hela live­streamingen, säger Magnus Berggren.

Många förhör

Vice chefsåklagaren anser sig ha en hyfsat bra bild av vad som hänt under kvällen. Förutom förhör med de misstänkta våldtäktsmännen och det kvinnliga brottsoffret har ett stort antal vittnen har hörts av polisen.

– Det handlar om personer som har sett filmen när den sändes på Facebook. Rättegången kommer förmodligen att bli bakom stängda dörrar i tingsrätten så jag kan inte gå in på mer detaljer än så.

De tre misstänkta männen nekar till anklagelserna.