Logga in
Logga ut

Mammornas kamp sprider framtidstro

Bilbränderna på Bandstolsvägen tände gnistan. Nu flammar engagemanget starkt bland de nattvandrande mammorna – och papporna – i Gottsunda.

– Vi har varit ute varenda dag och fortsätter så länge det behövs, säger Delailah Toska Moghrabi, initiativtagare till gruppen Gott­sunda Mammorna.

Förra onsdagen stacks elva bilar i brand vid Bandstols­vägen. Brandkåren vågade inte rycka ut utan uppbackning från polisen – och polisen hade ont om resurser och tvingades begära förstärkning från Stockholm. Den dröjde och därför tog det tre timmar (!) innan bränderna kunde börja släckas.

Mänsklig mur

Att det till sist blev ett slut på både eldhärdar och oroshärdar berodde till stor del på att en grupp kvinnor, däribland Delailah Toska Moghrabi, bildade en mänsklig mur så att polis och brandkår kunde sköta sitt jobb. Men de blev inte så väl sedda av alla poliser.

– Några av oss blev knuffade av poliser den där kvällen, jag var en av dem. Men dagen efter var vi på polisstationen och då bad de oss om ursäkt och hyllade oss för våra insatser. Nu har vi ett väldigt bra samarbete med ssp-teamet (skola, social och polis, reds amn.), säger Delailah Toska Moghrabi.

Nolltolerans

Händelserna i onsdags blev startskottet för Facebookgruppen Gottsunda Mammorna. På sidan kan man läsa att det är nolltolerans som gäller nu. ”Gottsunda ska bort från alla hemska listor och upp på topplistan som bästa/tryggaste ort.”

Gottsunda Mammorna har nattvandrat varenda dag sedan i onsdags och fler och fler har anslutit sig.

– Många pappor är ju med också, totalt är vi omkring 30 som nattvandrar nu. Och över 1 300 personer är med och stöttar oss.

Har det blivit lugnare nu då?

– Ja, det har varit väldigt lugnt! De här killarna i 13–18-årsåldern som är lite stökiga försvann först när de såg oss komma. Men nu vill de umgås och fika med oss. De förstår att vi är där för att hjälpa till. Vi känner ju också många av dem, har sett dem sedan de var små.

Ni har fått mycket stöd?

– Ja, verkligen. Vi har fått jackor, sponsrats med fika och räkmackor och fått pengar swishade till oss från privatpersoner. Både Rikshem och Uppsalahem har också erbjudit oss lokaler. Förutom ssp-teamet har vi även bra kontakt med Arbetsförmedlingen. Vårt mål är att få ut ungdomarna i arbetslivet, det handlar inte bara om att få stopp på oroligheterna, säger Delailah Toska Moghrabi.

Ska bli faddrar

Gruppen har många idéer om hur den sociala samvaron och tryggheten kan förbättras. Nu på söndag har man exempelvis ordnat så att en grupp ungdomar får agera faddrar till deras egna, lite mindre barn under en dag på trampolin- och äventyrsparken Turbo i Gränbystaden.

– De får leka med våra barn medan vi föräldrar fikar. Vi visar att vi litar på dem och lär dem att ta ansvar. De handlar om att bygga bra relationer och göra de här ungdomarna till förebilder för våra egna barn.