Logga in

”Kriminella har kontrollen”

Många Uppsalabor är oroliga över den våldsamma utvecklingen. De senaste veckorna har staden skakats av mord, bilbränder och flera skjutningar.

– Vi har inte kontroll på situationen. Det har de kriminella, säger Lisa Sannervik, Uppsala­polisens talesperson.

En hel enhet på Uppsalapolisen arbetar med att utreda den senaste tidens grova brott.

– Det upptar hela enhetens kapacitet och visst kräver de här förundersökningarna mycket resurser. Men vi har inte tagit in personal ut­ifrån, säger Lisa Sannervik.

17-åring dödades

Framförallt har Gränbyområdet drabbats av våldsspiralen, men även Kvarngärdet där en 17-åring dödades och Gottsunda där en 18-åring blev skjuten i början på veckan. Dessutom skottskadades en ung man i Löten i förra veckan.

– Det vi ser är ett flertal skjutningar och ett mord som har inträffat senaste tiden och vi har därför flera pågående utredningsinsatser i gång. Det är framförallt kriminella nätverk som gör upp på det här sättet och ofta handlar det om narkotika, men det kan även finnas andra orsaker till det grova våldet, säger hon.

Har ni kontroll på situationen?

– Vi har inte kontroll på situationen. Det har de kriminella. Det är de som tar till skjutvapen och väljer att avlossa skott mot en annan människa. Däremot kan vi arbeta brottsförebyggande både på lång och kort sikt.

Hur gör ni det?

– I det korta perspektivet handlar det om att med full kraft satsa på utredningsarbetet när ett brott skett, till exempel med tillslag och gripa misstänkta. Få bort vapen och narkotika från gatan. På lång sikt arbetar vi med socialtjänsten för att motivera och möjliggöra avhopp från den kriminella världen. Dessutom gäller det att identifiera individer som ligger i riskzonen för att hamna i kriminella gäng, säger Lisa Sannervik.

– I Gottsunda har vi till exempel en särskild handlingsplan för detta.

Oroliga boende

De senaste skjutningarna har skett på öppen gata i bostadsområden och vid minst ett tillfälle har en lägenhet beskjutits där barn ska ha befunnit sig.

– Vi har full förståelse för att boende i områdena där skjutningarna har inträffat är oroliga. Rätt nyligen blev en oskyldig skjuten under en uppgörelse på en restaurang, men vi avdelar stora resurser på att lösa de här brotten och oftast är det kriminella som drabbas.

Är det här den våldsammaste perioden hittills i Uppsala?

– Nej, vi har sett utvecklingen komma en period bakåt med bland annat fler skjutvapen i omlopp. Det är därför det är viktigt att vi fortsätter arbeta fokuserat mot de kriminella gängen.

Flera personer är gripna och anhållna för de senaste grova brotten. Bland annat har två män i 20-årsåldern frihetsberövats misstänkta för inblandning i mordet på 17-åringen vid Kvarngärdesskolan. Uppsalatidningen har sökt regionpolischefen Carin Götblad för en kommentar till senaste tidens händelser.