Logga in
Logga ut

Fabriken ger liv åt nya bostäder

Ett tag såg det ut att inte bli nya bostäder på Väderkvarnsgatan. Men snart börjar försäljningen av 150 lägenheter i kvarteret Cykelfabriken. Inspirationen är hämtad ifrån Nymans cykelverkstäder som låg tvärs över gatan.

Det är trendigt att tillvarata gamla industrier när nya bostäder ska byggas. På Väderkvarnsgatan har utformningen av de nya lägenheterna inspirerats av Nymans cykelverkstäder som låg på andra sidan gatan.

– Det blir flera stora fön­ster med fönsterband i nymodernistisk bauhaus som liknar fabrikens. I stort sett alla detaljer i de nya bostäderna har inspirerats av Nymans cykelverkstäder och huset har ritats i Uppsalas legendariska stadsarkitekt Gunnar Leches anda, säger Maria Claësson, arkitekt på Oscar Properties.

Stora industrifönster

Förutom stora fönster blir det även en hel del burspråk och därmed en fin utsikt, men även väldigt mycket ljusinsläpp.

– Vi kommer att utvärdera och se till att det blir en bra temperatur i lägenheterna. Det kan göras med olika typer av glas och andra lösningar.

Först byggs 50 bostäder

Detaljplanen för området bestämdes redan 2005 och bostadsbolaget Oscar Properties har utgått ifrån denna när de ritat lägenheterna. Men ännu är inte något bygglov för huset klart.

– Vi har varit väldigt involverade och haft ett bra samarbete under hela processen. Ofta är själva bygglovet bara en formell del och vi är nöjda med hur planerna ser ut, säger Christian Blomberg, bygglovschef på Uppsala kommun.

Till en början ska 50 nya bostäder byggas, men ytterligare 100 lägenheter är planerade. Det blir alltifrån enrummare till fyra rum och kök. Priset blir från 2,3 miljoner och uppåt, mer än så vill Oscar Properties inte precisera. Förra året var bostadsbygget på Väderkvarnsgatan i gungning eftersom en tvist uppstod mellan två då aktuella fastighetsbolag. Men nu har alltså Oscar Properties tagit över planerna med byggstart i höst och beräknad inflyttning sommaren 2019.