Logga in
Logga ut

Cyklar 242 mil – för klimatets skull

Äventyraren Sören Kjellkvist från Knivsta är ute och cyklar. Närmare bestämt längs hela ­Sveriges kustlinje, från Haparanda till Strömstad. En tur på drygt 242 mil.

Den tuffa vintercyklingen startade i måndags, på Stortorget i Haparanda. Nu går färden söderut längs kusten ända fram till Smygehuk i söder. Därefter fortsätter han trampa längs kusten till målet i Strömstad.

Elcyklar bättre nu

Med långturen längs Sveriges kust vill han visa att det går bra att även cykla vintertid.

– Vi kan alla göra en insats för både klimat, hälsa och plånbok genom att ställa bilen och ta cykeln. Det enda som skiljer sig mot cykling på sommaren är egentligen dubbdäck och en riktigt bra belysning, säger han. Elcyklarna har utvecklats enormt tekniskt sett och är nu ett fullgott alternativ till bilen, säger Sören Kjellkvist.

Själv har han gjort av med sin bil och kör bara elcykel numera.

Men som vanligt när det gäller Sören Kjellkvist har han ett högre mål med sitt äventyr. Den här gången handlar det om att hejda det stora mat­svinnet. För att synliggöra problematiken kommer Sören Kjellkvist under cyklingen att bara äta mat vars bäst-före-datum passerats.

– Vi slänger 107 kilo matavfall per person och år, i ett genomsnittligt svenskt hushåll. Det är nästan två kilo i veckan och verkligen helt i onödan!

Äventyret genomförs i samverkan med Naturskyddsföreningen i skolan, med klimatsmart mat som det pedagogiska temat. Svenska skolor kan dagligen följa äventyret. De kan även boka Sören Kjellkvist för ett besök, förutsatt att han passerar orten där skolan ligger.

Svalbard igen

Som Uppsalatidningen tidigare skrivit fick Sören Kjellkvist och hans äventyrs­kollega Glenn Mattsing i somras avbryta sitt försök att ro runt Svalbard.

I sommar görs ett nytt försök att genomföra polarexpeditionen.