Logga in
Logga ut

73-åring i Gränby rånmördas

Två 17-åringar rånar och misshandlar den äldre funktionshindrade mannen med järnrör. Sedan tänder de på hans trähus i Gränbyparken och låter honom dö i lågorna. Det var bara en av många mordbränder som skrämde slag på Uppsalaborna i mitten på 1970-talet.

På bara en kvart är trähuset i Gränbyparken övertänt. Under släckningsarbetet hittas kroppen efter en 73-årig man som omkommit i lågorna. Det är inte första gången brandkåren ryckt ut till parken. På kort tid har fem bränder anlagts där.

Den döda mannen var funktionshindrad och bodde i ett ensligt beläget hus intill den så kal­lade Linnégården, tidigare Carl von Linnés dotter Sara Stinas hem. I folkmun kallades mannen för ”Kaninas” eftersom han födde upp kaniner. En dryg vecka innan dödbranden hade någon tänt på mannens uthus och då dog flera av hans kaniner. Dessutom hade flera obebodda hus intill Linnégården satts i brand.

Många bränder

Mycket av nyhetsrapporteringen år 1974 handlade om de över 60 anlagda bränderna som på bara några månader härjade runt om i Uppsala. Särskilt utsatt var Gränby och Sala Backe. Men en månad efter dödsbranden i Gränby omkom ett par i 20-årsåldern i en anlagd brand på Granitvägen i Eriksberg.

Jagar pyromaner

Brandkåren uppmanade allmänheten att installera brandsäkra dörrar, grannar organiserade sig för att förhindra fler bränder och polisen jagade pyromaner.

– Det här året har varit besvärligt. Tendensen är oroväckande. Bränderna tycks komma i vågor, som någon slags epidemiartad företeelse, sade Christer Wänéus, t f polismästare i Uppsala till UNT.

Eldsvådan natten till den 27 april 1974 i Gränbyparken där 73-åringen omkom visade sig vara mordbrand och kallades ”Gränbydramat” i medierna. Efter spaning, dörrknackning och tips från allmänheten riktas polisens blickar snabbt mot två 17-åringar från Uppsala.

– Det är lika bra att vi erkänner. Vi brände honom inne.

Så ska den ena pojken ha sagt i polisförhör enligt UNT.

Tar ett järnrör

Det visar sig att pojkarna på fredagskvällen 26 april varit på Brantingsgården i Sala backe. Där börjar 17-åringarna prata om att råna någon. De bestämmer sig för att gå till ”Kaninas” hus. Han ska nämligen kunna ha mycket pengar och även ett hagel­gevär hemma. På väg till Gränbyparken tar den yngre 17-åringen med sig ett järnrör.

Slår flera gånger

Genom ett fönster kan de se hur den gamla mannen står stödd på sina kryckor. Pojkarna krossar ett fönster och hoppar in.

Den svårt funktionshindrade mannen blir slagen flera gånger med järnröret när han försöker att ringa efter hjälp.

– Hit med pengarna, skriker den yngre pojken.

”De döda talar inte”

Mannen säger att han inte har några pengar och får då ta emot flera slag. 73-åringen blir även hotad med en kniv från köket. Till slut ger han rånarna sin plånbok som innehåller 18–19 hundra­lappar. Dessutom tar pojkarna hans kamera och armbandsur. På vägen ut stänker den yngre pojken matolja i köket, sovrummet och i en garderob där han sedan anlägger branden. På sängen ligger den gamla mannen svårt medtagen efter den grova misshandeln.

– De döda talar inte, säger den yngre 17-åringen till sin kompis som undrar vad han håller på med.

Inga pyromaner

73-åringen har ingen chans att ta sig ur det brinnande huset. Den yngre 17-åringen döms senare av tingsrätten för bland annat mord till rättspsykiatrisk vård. Den äldre befanns skyldig för grovt rån och sex fall av grov stöld och överlämnades till ungdomsvårdskola. Polisen kunde senare konstatera att det inte handlade om nån härjande seriepyroman i Uppsala utan att bränderna ofta hade olika orsaker. Bland annat dömdes en 25-åring för att ha anlagt mordbranden på Granitvägen.